–Ποιοί και γιατί

Ιδρυτική διακήρυξη δημοτικής της κίνησης Γαλατσίου

“ΕΝΟΤΗΤΑ για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ”

SPPAN1

υπ.Δήμαρχος Σπύρος Παναγιώτου

ΕΙΝΑΙ ΩΡΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟ ΓΑΛΑΤΣΙ

ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΑΓΚΗ  ΑΠΟ ΜΙΑ ΝΕΑ ΙΕΡΑΡΧΗΣΗ ΑΞΙΩΝ

Για μια Κοινωνία Αλληλεγγύης & Συμμετοχής, για Ανασυγκρότηση με Δικαιοσύνη και Αξιοπρέπεια

►    Ήρθε η ώρα για τη Μεγάλη Αλλαγή στην Πόλη, για να Γυρίσουμε Σελίδα.

►    Ήρθε η ώρα για ένα Νέο Ξεκίνημα στο Δήμο και στη Χώρα μας.

Ποιοι είμαστε.

  • Η Κίνησή μας συγκροτείται από ενεργούς πολίτες  που ανήκουν στην αριστερά και την οικο­λο­γία, και από ανένταχτους, δημοκρατικούς πολίτες του Γαλατσίου που αντιλαμ­βά­νο­νται την ανάγκη να απαλλαγεί η χώ­ρα από μνημόνια, τρόικα και κυβερνήσεις που προωθούν και στη­ρίζουν αυτές τις πολιτικές.
  • Είναι σημαντικό να ενωθούμε όλοι όσοι αντιλαμ­βανόμαστε ότι υπάρχει ανάγκη για μια με­γάλη αλλαγή και στη πόλη μας. Να γυρίσουμε σελίδα στο Γαλάτσι στηριγμένοι σε νέες αξίες και αρχές. Να τελειώνουμε με το παλιό που , πεθαίνοντας , μας παρασύρει στη καταστροφή.
  • Η δημοτική μας Κίνηση αποτελείται από πολίτες που συμμετέχουμε στα κινήματα για την υ­περάσπιση κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων, για το δικαίωμα στην εκπαίδευση, την υγεία, τον πολιτισμό, την προστασία του περιβάλλοντος και των δημόσιων χώρων, για την απομόνωση του ρατσι­σμού.
  • Πολίτες που συμμετέχουμε σε συλλόγους και φορείς με σημαντικό κοινωνικό και πολιτι­στικό έργο. Πολίτες που πήραμε μέρος σε ό,τι απασχόλησε την πόλη τα τελευταία χρόνια αλλά και άλλους που  κινητοποιούμαστε δημόσια για πρώτη φορά.
  • Πολίτες που πιστεύουμε ότι η μοναδική ελπίδα βρίσκεται στην ενεργοποίηση όλων μας, στη συμμετοχή, στην εμπιστοσύνη στις αστείρευτες δυνάμεις των απλών ανθρώπων.
  • Πολίτες που θα συνεχίσουμε τη δράση μας και την επομένη των εκλογών.

 

Ο κόσμος κινείται ανάποδα.

Ζούμε σε μια εποχή που κάθε τι δημόσιο, κάθε τι που παράγει πλούτο, ο μόχθος όλων μας λη­στεύεται για να υπηρετηθούν τα οικονομικά συμφέροντα των λίγων. Τα τέσσερα χρόνια μνημο­νιακής δια­κυβέρνησης της χώρας εκτράχυναν την κατάσταση.

–   Η ανθρώπινη εργασία υποτιμάται. Οι αμοιβές καταρρέουν.

–   Ο μόχθος μιας ζωής ληστεύεται. Οι συντάξεις μετατρέπονται σε επιδόματα ελεημοσύνης.

–   Νοσοκομεία, σχολεία  κλείνουν.

–   Οι δημόσιοι χώροι, οι κερδοφόρες και οι στρατηγικής σημασίας δημόσιες επιχειρήσεις, ο δη­μό­σιος πλούτος και οι φυσικοί πόροι Ξεπουλιούνται και χαρίζονται σε ιδιωτικά συμφέροντα.

Στην Ελλάδα των μνημονίων και της τροϊκανής επιτροπείας οι συνέπειες αυτών των επιλογών έχουν ήδη πάρει διαστάσεις ανθρωπιστικής κρίσης. Εκατομμύρια οι άνεργοι, οι ανασφάλιστοι, οι νεόπτω­χοι, οι όμηροι των τραπεζών από δάνεια, οι αποκλεισμένοι. Δεκάδες χιλιάδες οι πεινασμένοι, οι χω­ρίς θέρμανση, οι απλήρωτοι, οι χωρίς στέγη, χωρίς περίθαλψη.

Το αποτέλεσμα; Το δημόσιο χρέος μεγαλώνει, η οικονομική ύφεση φουντώνει, η κοινωνία διαλύ­ε­ται. Αν δεν τους σταματήσουμε οι σημερινοί νέοι θα είναι η πρώτη γενιά που θα ζήσει (τρισ)χειρό­τερα από τους γονείς της.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση διαλύεται.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση από λαϊκός – δημοκρατικός θεσμός στο πλευρό του πολίτη, που είναι ο φυσικός της ρόλος, μετατρέπεται σε έναν ακόμα δυνάστη των κατοίκων της πόλης.

  • Οι πολίτες πληρώνουν δυσβάστακτους φόρους στο κράτος για να χρηματοδοτηθεί  η λειτουργία των δή­μων. Τα χρήματα αυτά δεν αποδίδονται στους δήμους, παρακρατούνται από την κεντρι­κή κυβέρνηση, παράνομα.
  • Οι δήμοι φορτώνονται με νέες αρμοδιότητες χωρίς να τους δίνονται οι αντίστοιχοι πόροι. Το προσωπικό τους απολύεται. Οι δημοτικές υπηρεσίες διαλύονται. ΚΑΠΗ, βρεφονηπιακοί σταθ­μοί, σχολεία, βοήθεια στο σπίτι, αθλητικές εγκαταστάσεις υπολειτουργούν.
  • Το νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των Δήμων κι ο «Καλλικράτης» δίνουν τη χαριστική βολή στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ). Στην πραγματικότητα η οικονομική και θεσμική αυτοτέλεια των Δήμων καταρ­γείται. Οι ΟΤΑ μετατρέπονται σε μηχανισμό αφαίμαξης του λαϊκού εισοδήματος, εργαστή­ρια εφαρμογής των πιο ανελεύθερων, νεοφιλελεύθερων και κυρίως εκμεταλλευτικών εργα­σι­ακών σχέσεων.
  • Την ίδια στιγμή οι «πρόθυμοι» δήμαρχοι σιωπηρά συναινούν, βάζουν νέα δημοτικά τέλη, ζητούν από τους πολίτες να πληρώνουν ξανά τις δημοτικές υπηρεσίες πολλές από τις οποίες θέλουν να τις παρα­χω­­ρήσουν, ή παραχώρησαν ήδη, σε ιδιώτες.

Η Δημοκρατία συρρικνώνεται.

Σε αυτό το περιβάλλον της εκμετάλλευσης και της αδικίας και η Δημοκρατία περιστέλλεται.

Το πολιτικό και οικονομικό σύστημα πετά στα σκουπίδια Σύνταγμα, Βουλή και νόμους. Όλα δικαιο­λογούνται μπροστά στο δίκιο των «αγορών», των δανειστών, των τραπεζών, των ισχυρών. Η βία, η καταστολή, ο αυταρχισμός συμπληρώνουν τη κοινωνική διάλυση που προωθείται. Την ίδια ώρα ο ρατσισμός, η ξενοφοβία, ο φασισμός σηκώνουν κεφάλι. Προβάλλονται ως «αντισυστημικός λό­γος» κρύβοντας την πρόθεσή τους να γυρίσουν την ανθρωπότητα πίσω στις πιο μαύρες σελίδες της ιστορία της.

Αυτή η πορεία καταστροφής μπορεί -γιατί ΠΡΕΠΕΙ – να σταματήσει.

Είναι αναγκαίο και δυνατό η πορεία οικονομικής και κοινωνικής διάλυσης να αντιστραφεί. Χρειάζεται να οικοδομηθεί μια νέα Κοινή Λογική. Χρειάζεται να συνειδητοποιηθεί ότι οι δη­μοτικές εκλογές είναι μια κορυφαία πολιτική μάχη. Μια μάχη ενταγμένη στους αγώνες του λαού για να απαλλαγεί από μνημόνια, τρόικες και κυβερνήσεις υποτελείς σε οικονομικά συμφέροντα, σε σκάν­δαλα και διαφθορά. Είναι αγώνας για να καταργηθεί το σημερινό «Καλλικρατικό» θεσμικό πλαί­σιο λειτουργίας των δήμων. Είναι αγώνας για τη Δημοκρατία, για τη χάραξη μιας πολιτικής στη­ριγμένη σε ριζοσπαστικές, προοδευτικές αξίες και οράματα. Είναι αγώνας που θα υπηρετεί  το συλλογικό δίκαιο, την αλληλεγγύη, την παραγωγική και κοινωνική ανασυγκρότηση με δικαιοσύνη και  ισότητα.

Τα δικά μας οράματα. Οι δικές μας προτάσεις:

Οι μεγάλες αλλαγές γίνονται εφικτές όταν έχουν την ενεργητική υποστήριξη και συμμε­τοχή των απλών καθημερινών ανθρώπων. Οι μεγάλες αλλαγές γίνονται όταν στηρίζονται σε ιδέες και ρεαλιστικές προτάσεις που τολμούν τομές σε όσα μέχρι σήμερα έχουμε συνηθίσει.

Σας παρουσιάζουμε τις δικές μας.

  1. 1.     Διοίκηση του Δήμου με Δημοκρατία και Ενεργητική Συμμετοχή

Το παλιό δημαρχοκεντρικό σύστημα διοίκησης του δήμου πρέπει να καταργηθεί. Φορτωμένο με αδια­φάνεια, αναποτελεσματικότητα, διαφθορά, είναι κομμάτι του παλιού πολιτικού συστήματος, το οποίο πεθαίνει.

Η πόλη μπορεί να ανακάμψει στηριγμένη στους πολίτες της, στους φορείς της, στα κινήματα και τις προσπάθειές τους. Η πόλη μπορεί να ανακάμψει στηριγμένη στη δημοκρατία. Και η δημοκρατία δεν είναι απλά θεσμός, δεν είναι απλά μια εκλογική διαδικασία. Είναι ενεργητική συμμετοχή στη διαχεί­ριση των κοινών αγαθών και του κοινού πλούτου. Το νέο ξεκίνημα της πόλης θα στηριχθεί στην πραγ­ματική δημοκρατία και τη λαϊκή συμμετοχή.

▪       Οι αποφάσεις θα παίρνονται με την αποφασιστική συμμετοχή των πολιτών στα θέματα που τους αφορούν. Για το σκοπό αυτό:

–     Η πόλη θα χωρισθεί σε 5 διαμερίσματα, για διευκόλυνση της ενημέρωσης και της συμμετοχής

–  Θα θεσμοθετηθούν τα δημοτικά δημοψηφίσματα, για μεγάλα σημαντικά ζητήματα

–  Ο δημοτικός προϋπολογισμός θα συντάσσεται συμμετοχικά.

▪       Θα υπάρχει απόλυτη διαφάνεια και έλεγχος αποφάσεων και πράξεων.

  1. 2.     Ριζικά διαφορετική ιεράρχηση των προτεραιοτήτων.

Σε μια περίοδο κοινωνικής καταστροφής και ανθρωπιστικής κρίσης το πρώτο μέλημα του δήμου είναι να μην υπάρχει ούτε ένας πολίτης χωρίς τροφή, χωρίς στέγη, χωρίς περίθαλψη, χωρίς ρεύμα, κανένα παιδί εκτός εκπαίδευσης

▪       Οι δημοτικοί πόροι, οι υποδομές και ο μηχανισμός του Δήμου Γαλατσίου θα διατεθούν για την κοινωνική στήριξη των κατοίκων που έχουν πληγεί από την κρίση. Δίνουμε πρώτη προτεραι­ό­τη­τα στις λειτουργικές δαπάνες για σχολεία, παιδικούς σταθμούς, στέκια νεολαίας, άθληση, πο­λι­τι­σμό, κοινωνικές παροχές.

▪       Διατηρούμε το δημόσιο χαρακτήρα όλων των δημοτικών υπηρεσιών και επιδιώκουμε την επαναπρόσληψη και μονιμοποίηση όσων δημοτικών υπαλλήλων έχουν απολυθεί.

▪       Θα αρνηθούμε να εισπράξουμε εισφορές από δημότες για πολεοδομικούς λόγους, όπως στην πλα­τεία  Ηνιόχου, αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα αναβολής, μέχρι την ακύρωσή τους.

▪       Θα παρέχουμε στήριξη στους πολίτες που κινδυνεύουν να χάσουν σε πλει­στη­ριασμό το σπίτι τους, μέσα στα όρια του Δήμου.

 

  1. 3.     Νέες τολμηρές λύσεις με κοινωνικό όφελος

Γνωρίζουμε ότι οι δημοτικοί πόροι την εποχή των μνημονίων είναι πλέον πενιχροί. Μέχρι όμως να απαλ­λαγούμε από τη μνημονιακή κυβέρνηση αγωνιζόμαστε για να αποδοθούν στους Δήμους χρήματα που πληρώνουν οι πολίτες και παρακρατούνται παράνομα. Παράλληλα επιδιώκουμε να εξοικονο­μη­θούν χρήματα που θα κόβονται από ιδι­ωτικά συμφέροντα και θα επιστρέ­φουν στους πολίτες ως κοινωνικό μέρισμα.

▪       Προωθούμε πρόγραμμα ανακύκλωσης των σκουπιδιών στην πηγή, με δημόσιο χαρακτήρα και κοινωνικό έλεγχο. Η σοβαρή εξοικονόμηση πόρων που θα προκύψει θα χρηματοδοτεί τις κοινωνικές δραστηριότητες του Δήμου και τα δημοτικά τέλη των ασθενέστερων.

▪       Μελετάμε ένα οικολογικό πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας στο δημοτικό φωτισμό και σε σχολεία, ΚΑΠΗ, βρεφονηπιακούς σταθμούς.

▪       Σε συνεργασία με τους φορείς της πόλης επεξεργαζόμαστε ένα πρόγραμμα στήριξης των ανέργων της πόλης, τόνωσης της τοπικής αγοράς, παρεμβάσεων  για μείωση της ανεργίας.

  1. 4.     Υπεράσπιση και επέκταση των δημόσιων αγαθών και δικαιωμάτων

▪       Αγωνιζόμαστε ανυποχώρητα για τη προστασία των δημόσιων χώρων και αγαθών από την ιδιωτικοποίηση και των δασικών και αναδασωτέων χώρων από την καταστροφή.

▪       Επιδιώκουμε τη διαδημοτική ενοποίηση των Τουρκοβουνίων, την προστασία του Άλσους Βεΐκου, όλων των ελεύθερων χώρων και των πλατειών της πόλης, καθώς και τη δημιουργία νέων όπου είναι εφικτό.

▪       Επιμένουμε στη χρήση του Παλαί αποκλειστικά ως δημόσιου χώρου αθλητισμού και πολιτισμού και ζητάμε την άμεση απόδοση του στους πολίτες.

▪       Αγωνιζόμαστε για τη διαφύλαξη των πολιτικών, συνδικαλιστικών και κοινωνικών δικαι­ω­μά­των όλων των πολιτών.

▪        Προστατεύουμε τις εργασιακές σχέσεις των δημοτικών υπαλ­λή­λων. Προωθούμε χωρίς συμβιβασμούς τα μέτρα που χρειάζονται για τη διασφάλιση της υγείας και ποιότητας ζωής των κατοίκων.

▪        Στηρίζουμε τα κινήματα της πόλης, όπως «χωρίς μεσάζοντες», «ενάντια στις κεραίες», «ενάντια στους πλειστηριασμούς». Αξιοποιούμε τις γνώσεις και την εμπειρία τους ώστε να εξασφαλιστεί φθηνή και υγιεινή τροφή, να διαμορφωθούν νέες συνθήκες λειτουργίας της οικονομίας, να είναι ασφαλείς οι πολίτες  από ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, να αντιμετωπίσουν την επίθεση κυβέρνησης και τραπεζών ενάντια στην περιουσία τους.

▪       Ενισχύουμε τον πολιτισμό, την παιδεία και το μαζικό λαϊκό αθλητισμό ως προϋπόθεση κοινωνικής ανασυγκρότησης της πόλης.

▪       Στεκόμαστε απέναντι σε όσους επιδιώκουν την αναβίωση του φασισμού και του ναζισμού.

Καλούμε όλους τους Γαλατσιώτες και τις Γαλατσιώτισσες, τη νεολαία, τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους απόλυμένους και τους συνταξιούχους, να μας στηρίξουν όχι μόνο με την ψήφο τους  αλλά κυρίως με τη συμμετοχή τους, τις προτάσεις τους και τον αγώνα τους ώστε να δημιουργήσουμε έναν πρότυπο Δήμο κοινωνικής συμμετοχής και διαφάνειας, ανατρέποντας τα μνημόνια και την κυβέρνηση που τα υλοποιεί. Έτσι θα σώσουμε την πόλη μας, τους ανθρώπους της και θα εξασφαλίσουμε μαζί το μέλλον των παιδιών μας.

 

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΦΕΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ

Leave a comment