Δήλωση του Σπ. Παναγιώτου: Συμφωνία ολοκαύτωμα

12316738603_1a1086bda9_zΔήλωση του Σπύρου  Παναγιώτου 

Συμφωνία ολοκαύτωμα για την Κοινωνία, τη Δημοκρατία, τη Χώρα.

Αγαπητοί συμπολίτες,

Σε στιγμές εξαιρετικά κρίσιμες για το λαό, την κοινωνία, την πατρίδα είναι αναγκαία η ειλικρινής, ξεκάθαρη τοποθέτηση του καθένα, ιδιαίτερα όσων, με τη ψήφο των πολιτών, βρίσκονται σε δημόσιες θέσεις. Ούτε μισόλογα ούτε ωραιοποιήσεις.

Η συμφωνία στην οποία κατέληξαν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και οι δανειστές, τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας που καλείται να επικυρώσει με πρόταση της κυβέρνησης Τσίπρα η ελληνική Βουλή είναι  ολέθρια.

Βυθίζουν το λαό σε ακόμα μεγαλύτερη φτώχεια, διαιωνίζει και βαθαίνει τις πολιτικές λιτότητας και ύφεσης που εδώ και πέντε χρόνια οδηγούν τη χώρα στα βράχια.

Διατηρούν το καθεστώς αποικίας χρέους, ξαναφέρνει τη τρόικα στη χώρα, καταργεί τη Βουλή και το Σύνταγμα καθώς κάθε κυβερνητική πρόταση πρέπει να εγκρίνεται από τους επικυρίαρχους. Καταλύει κάθε έννοια λαϊκής κυριαρχίας και εθνικής ανεξαρτησίας.

Εκποιούν, με ακόμα δυσμενέστερους όρους, το δημόσιο πλούτο, επιταχύνει τις ιδιωτικοποιήσεις – ξεπούλημα δημόσιων φορέων και οργανισμών, υποθηκεύει τη δημόσια και ιδιωτική περιουσία με ταπεινωτικό τρόπο για το λαό και τη χώρα μέσω του ΤΑΙΠΕΔ που θα ελέγχεται και αυτό από τη τρόικα.

Καταργούν στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα, ανοίγει το δρόμο για νέο κόψιμο μισθών και συντάξεων, οδηγεί σε οριστικό κλείσιμο τις μικρές επιχειρήσεις με δραματική επιβάρυνση της ανεργίας, της φτώχειας, του κοινωνικού αποκλεισμού, της απόγνωσης.

Τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση Τσίπρα ξέχασε όσα διακήρυσσε. Αντί να σταματήσει τις πολιτικές λιτότητας και ύφεσης φέρνει για ψήφιση ένα τρίτο μνημόνιο που δεν θα τολμούσε καμιά μνημονιακή κυβέρνηση του παρελθόντος να φέρει. Αντί να σκίσει το μνημόνιο έσκισε τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, τις προγραμματικές της διακηρύξεις.

Το σπουδαιότερο ψαλίδισε – ακύρωσε τις ελπίδες όχι μόνο των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ αλλά ενός ολόκληρου λαού που τη στήριξε ολόψυχα. Ποιος τολμά να ξεχάσει ότι τα όσα αποσβολωμένοι παρακολουθούμε αυτές τις μέρες έρχονται λίγες μόνο μέρες από ένα περήφανο, εκκωφαντικό ΟΧΙ του ελληνικού λαού που τάραξε τις συνειδήσεις των απλών ανθρώπων σε όλο το κόσμο;

Είναι αλήθεια ότι στη συμφωνία αυτή οδηγήθηκε κάτω από αφόρητες πιέσεις και εκβιασμούς. Δεν μπορεί όμως αυτή αλήθεια να αποτελέσει δικαιολογία των όσων δρομολογούνται σήμερα. Η κυβέρνηση Τσίπρα όφειλε να το γνωρίζει. Οι δανειστές είχαν δηλώσει τις προθέσεις τους από την πρώτη στιγμή. Μόνο όποιος είχε αυταπάτες ή δεν ήθελε να  δει τη πραγματικότητα δεν αντιλαμβανόταν αυτό που ήταν και είναι φανερό σε κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο.

Αντί αυτού η κυβέρνηση έκλεισε τα αυτιά της σε κάθε προειδοποίηση και επισήμανση που έγινε μέσα και έξω από το κόμμα. Ανέχθηκε και σε ορισμένες περιπτώσεις επέλεξε να διατηρηθούν σε στρατηγικής σημασίας θέσεις της δημόσιας διοίκησης άνθρωποι που υπηρέτησαν τις επιλογές των δανειστών. Άφησε αλώβητη τη δράκα των τραπεζιτών, των μιντιαρχών, των μεγαλοεργολάβων να διατηρούν τις θέσεις τους, να εκβιάζουν και να φοβίζουν το λαό, να συνεχίζουν τις business ως συνήθως. Έπεσε στη παγίδα χρόνου που έστησαν οι δανειστές έχοντας τη ψευδαίσθηση ότι πήρε “ανάσες” με τη συμφωνία της 20 Φλεβάρη, προοίμιο των όσων δραματικών ζούμε σήμερα, προσκολλημένη στη “στρατηγική” ότι είναι δυνατή μια “έντιμη συμφωνία” με τους δανειστές. Προτίμησε να αποπληρώνει κανονικά τις δόσεις στους πιστωτές όταν αυτοί είχαν σταματήσει να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους από τον Αύγουστο του 2014. Άφησε να αδειάσουν τα δημόσια ταμεία με τις Πράξεις νομοθετικού Περιεχόμενου, παρακολουθούσε άπραγη να κάνουν φτερά δισεκατομμύρια από τις τράπεζες οδηγώντας σε ασφυξία, επέτρεψε να αποδυναμωθεί πλήρως η διαπραγματευτική δύναμη της χώρας έναντι των δανειστών.

Έτσι φθάσαμε σε ένα αδιέξοδο – αναπάντητο δίλημμα ανάμεσα σε ένα τρίτο μνημόνιο ή μια  έξοδο από τη Ευρώ. Ανάμεσα στις δύο όψεις μιας ολοκληρωτικής καταστροφής δεν μπορεί σήμερα να υπάρξει επιλογή. Κανένας δεν είχε εντολή να συνεχιστούν τα μνημόνια στη την χώρα. Ούτε όμως να σβηστούν οι προοπτικές ύπαρξης της Ελλάδας για να αποφευχθεί ένα GREXIT.

Δυστυχώς εκείνο που ξεχνιέται είναι ότι στη χώρα παρουσιάσθηκε η ιστορική ευκαιρία να προχωρήσει έξω από τις ράγες του μνημονιακού ζουρλομανδύα, έξω από αυτό το σημερινό δίλημμα συμφωνία ή έξοδος και αυτή η ιστορική δυνατότητα ακυρώθηκε από έλλειψη προετοιμασίας και βαθιά λαθεμένες στρατηγικές επιλογές.

Τα πιο σοκαριστικά είναι μπροστά μας.

Πριν ακόμα γίνει αντιληπτό το βάρος και οι συνέπειες της συμφωνίας που συμφωνήθηκε άρχισε η καλλιέργεια μιας νέας αυταπάτης. Ότι δηλαδή είναι προτιμότερη η διαχείριση μιας κακής συμφωνίας από τη κυβέρνηση της Αριστεράς, ότι δήθεν με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα απαλυνθούν οι ακραίες συνέπειες του μνημονίου.

Δυστυχώς τα όσα δραματικά συντελούνται αυτές τις μέρες είναι απλά η κορυφή του παγόβουνου. Η Ελλάδα με μνημόνιο ή χωρίς βρίσκεται σε τροχιά χρεοκοπίας. Είναι ζήτημα αν το τραπεζικό σύστημα ανακάμψει σύντομα ή αν αφεθεί να ανακάμψει από τους δανειστές. Είναι αδύνατο να γίνει κατορθωτό να καταστεί βιώσιμο το χρέος με τους όρους του Τρίτου μνημονίου. Εκείνο που θα δούμε σύντομα είναι η τρόικα να διαπιστώνει ότι τα μέτρα δεν “βγαίνουν”  και να απαιτεί να ψηφιστούν πιο επώδυνα.

Το σχέδιο των δανειστών είναι ο έλεγχος και η εκποίηση του δημόσιου και ιδιωτικού πλούτου της χώρας ανεξάρτητα από το αν αυτό οδηγεί στη  πλήρη εξαθλίωση λαού και  της κοινωνίας.

Και δίπλα σε αυτό η κατάλυση κάθε έννοιας δημοκρατίας. Δεν θα έχουν απολύτως καμιά σημασία η θέληση του λαού, οι επιλογές του, οι εκλογές και τα δημοψηφίσματα, το Σύνταγμα της χώρας και το Κοινοβούλιο. Η χώρα θα ελέγχεται από τη τρόικα. Αυτή θα σχηματίζει κυβερνήσεις που θα νομοθετούν καθ’ υπαγόρευση.  Ο οικονομικός  στραγγαλισμός οδηγεί σε πολιτικό στραγγαλισμό. Ήδη σήμερα ακύρωσε το νόημα του δημοψηφίσματος. Το Όχι του λαού στο σχέδιο των δανειστών μετατράπηκε σε Ναι σε ένα ακόμα πιο επώδυνο και ατιμωτικό σχέδιο. Εκείνο που θα δούμε αργά ή γρήγορα είναι η ακύρωση της κυβέρνησης της ΣΥΡΙΖΑ και η εξώθηση σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας με πλήρη επιστροφή του παλιού μνημονιακού πολιτικού προσωπικού σε ρόλο σωτήρα.

Δυστυχώς σε αυτές τις εξελίξεις έβαλε την υπογραφή της η κυβέρνηση Τσίπρα.

Ώρες ευθύνης.

Σε αυτές τις κρίσιμες για το λαό και τη χώρα στιγμές έχει τεράστια σημασία η πολιτική να ξανασυναντά την ηθική. Το στοιχειώδες είναι ο καθένας να μην αρκείται να φορτώσει τις ευθύνες στον άλλο αλλά να δει κατάματα και τις δικές τους ευθύνες, παραλήψεις, λάθη.

Όσο με άφορα αισθάνομαι υποχρεωμένος να ζητήσω συγνώμη από τους πολίτες του Γαλατσίου για τις δικές μου ευθύνες , για όσα έκανα και κυρίως για όσα δεν έκανα, στο μέτρο των δικών μου δυνάμεων και ευθυνών, για να φθάσουμε σε αυτή τη κατάληξη. Είναι φανερό ότι δεν ήταν αρκετές οι ενστάσεις και οι επισημάνσεις μου στις διαδικασίες και συζητήσεις μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ, δεν έγιναν στο τόνο που έπρεπε, δεν έπεισαν.

Συντάσσομαι με όλους εκείνους, μέσα και έξω από το ΣΥΡΙΖΑ, που έστω και τη τελευταία στιγμή  αγωνίζονται για να μην ψηφιστεί αυτή η συμφωνία, να μην επιτραπεί η μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ σε μνημονιακό κόμμα.

Είμαι αποφασισμένος να συνεχίζω να προσφέρω τις υπηρεσίες μου στους πολίτες του Γαλατσίου μέσα από το πρόγραμμα της Δημοτικής Κίνησης “Ενότητα για τη Ανατροπή” που στις σημερινές συνθήκες διατηρεί την επικαιρότητα και την σημασία του.

Την ίδια στιγμή, έχοντας επίγνωση ότι εκλέχτηκα στο Δημοτικό Συμβούλιο ως επικεφαλής μιας Δημοτικής Κίνησης που  υποστηρίχτηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ – με τις επιλογές της κυβέρνησης του οποίου διαφωνώ και διαχωρίζομαι δημόσια – θέτω την πρόθεση μου αυτή στη κρίση των μελών της Ενότητας για την Ανατροπή, την απόφαση των οποίων θα αποδεχθώ πλήρως.

Σε κάθε περίπτωση και από οποιαδήποτε θέση θα συνεχίσω να είμαι παρόν σε κάθε προσπάθεια των απλών καθημερινών ανθρώπων να ξεφύγουμε συλλογικά από τις συνέπειες των μνημονίων και το βρόγχο μιας χώρας αποικίας χρέους. Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές δεν αποτελεί επιλογή οι μοναχικές πορείες και η περιχαράκωση στις “αλήθειες” του καθένα. Η τοπική κοινωνία, οι σκεπτόμενοι και ενεργοί πολίτες, οι αριστεροί αγωνιστές, τα κινήματα της πόλης οφείλουν να βρουν κοινό έδαφος συνεργασίας, να επαναπροσδιορίσουν στόχους και πρωτοβουλίες που θα σχετίζονται με τη νέα οδυνηρή φάση που ανοίγεται ενώπιον της χώρας και του λαού.

Σπύρος Παναγιώτου
Γαλάτσι 15/7/2015

 

Advertisements
This entry was posted in Κινήματα, Κοινωνία, Πολιτική and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s