Η πόλη μπορεί και αλλιώς!

i-elpida-pethainei-panta-teleutaia

 

Όχι όπως …συνήθως.

Η πόλη μπορεί και αλλιώς!

 

Το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης την Τρίτη 2/6/15 πήρε δυο σημαντικές και σωστές αποφάσεις.
Με την πρώτη επιβεβαιώνει τη θέληση του να αγωνιστεί για να παραμείνει το ΠΑΛΑΙ δημόσιος χώρος αθλητισμού και πολιτισμού, να αποδοθεί για χρήση στους κατοίκους των όμορων δήμων, με ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση για όλους. Με τη δεύτερη, αποφασίζει να προχωρήσει στη σύνταξη ενός Δημόσιου Αποκεντρωμένου Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης των Aπορριμμάτων με ανακύκλωση στην πηγή,  ώστε να σταματήσει η ως τώρα καταστροφική για το περιβάλλον και την “τσέπη” μας αντιμετώπιση του προβλήματος και κυρίως να επιστρέψει στους πολίτες, ως κοινωνικό μέρισμα, τον πλούτο που κρύβουν τα απορρίμματα και εκμεταλλεύονται μεγάλα συμφέροντα.
Δεν είναι ώρα πανηγυρισμών ή απονομής ευσήμων σε όσους, και είναι πολλοί, με έργα, προτάσεις, επιμονή και υπομονή προσπάθησαν και συνέβαλαν σε αυτές τις δύο αποφάσεις.
Είναι ώρα ευθύνης. Ευθύνη για την Δημοτική Αρχή, το Δημοτικό Συμβούλιο και τις παρατάξεις που υπερψήφισαν. Κυρίως ώρες ευθύνης για την κοινωνία, για τους πολίτες και τα κινήματα της πόλης, να επιβλέψουν, να προωθήσουν, να πρωτοτυπήσουν. Με απλά λόγια να αποτρέψουν αυτό που συμβαίνει συνήθως, δηλαδή να μείνουν στα λόγια οι δύο αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, να χρησιμοποιηθούν μόνο ως άλλοθι αδράνειας και υποστροφής στη, χωρίς όραμα και σχέδιο, αναποτελεσματική κατατριβή με τη μίζερη καθημερινότητα.

Κάθε σκεπτόμενος άνθρωπος αντιλαμβάνεται ότι η υλοποίηση των δύο αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου έχουν να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα. Ορισμένα είναι κοινά π.χ. πόροι χρηματοδότησης, άλλα πιο σύνθετα νομικά ή θεσμικά. Χωρίς αμφιβολία υπάρχουν ευθύνες και καθυστερήσεις σε αρμόδιους φορείς, τη δημόσια διοίκηση και την κυβέρνηση. Είναι δίκαιο ο κάθε πολίτης να έχει τη γνώμη του για αυτές τις ευθύνες καθώς και για τον επιμερισμό τους στο χθες και στο σήμερα.

Την ίδια στιγμή είναι άδικο και αδικαιολόγητο οι υπαρκτές ελλείψεις και καθυστερήσεις να χρησιμοποιούνται σαν άλλοθι αδράνειας, επανάπαυσης, ωχαδερφισμού. Είναι χειρότερο να υπερψηφίζουμε αποφάσεις στα Δημοτικά Συμβούλια και την ίδια στιγμή να αφήνουμε υπονοούμενα ή να διαδίδουμε ότι οι αποφάσεις που ομόφωνα ψηφίσαμε δεν είναι ρεαλιστικές ή σύντομα θα διαψευστούν. Μια τέτοια επιλογή, μια τέτοια στάση αποτελεί τη βασιλική οδό να παραμείνουν τα πράγματα όπως είναι σήμερα, δηλαδή παραλυτικά, καταθλιπτικά, οδυνηρά σε βάρος της ελπίδας και της ρεαλιστικής δυνατότητας να αλλάξουμε πορεία υπέρ των αναγκών των πολιτών και του δημοσίου συμφέροντος.

Ορισμένοι μπορεί να βολεύονται στην  αυτάρεσκη ασφάλεια των πεποιθήσεων τους, να αρκούνται στις καταγγελίες που τις επιβεβαιώνουν. Δικαίωμα τους.

Οι αγώνες για αλλαγή των πραγμάτων δεν βολεύονται με αυτάρεσκες στάσεις.

Αναγνωρίζουν τις μεγάλες ανάγκες των πολιτών και τολμούν να υποβάλλουν προτάσεις  και ιδέες που ενεργοποιούν την κοινωνία, τους απλούς ανθρώπους, σαν το μοναδικό μοχλό της εξέλιξης των πραγμάτων. Προτάσεις και ιδέες που σχετίζονται με τις ανάγκες του σήμερα και παράλληλα ανοίγουν ορίζοντες και περιγράφουν δυνατότητες ενός πιο ελπιδοφόρου αύριο.
Αντιλαμβάνονται  τις δυσκολίες και αγωνίζονται χωρίς αυταπάτες για να αλλάξουν τα δεδομένα.
Δεν είναι μεγάλα λόγια.

Ας φέρουμε όλοι στο μυαλό μας ορισμένες από τις κορυφαίες στιγμές της πρόσφατης ιστορίας της πόλης μας. Το Άλσος Βεΐκου, η προστασία και η αναδάσωση των Τουρκοβουνίων, η ύπαρξη του Λόφου του Παιδιού, η αποτροπή της μετατροπής του ΠΑΛΑΙ σε εμπορικό κέντρο, η απαλλαγή, έστω και μερικά, της πόλης από θανατηφόρες κεραίες κινητής τηλεφωνίας δεν έγιναν με αναλογιστικές μελέτες, με ψηφίσματα , με εξασφαλισμένους πόρους και θεσμική κάλυψη.  Όλα αυτά ήταν το αποτέλεσμα της διορατικότητας και της αποφασιστικότητας πολιτών και έγιναν πραγματικότητα με τη έμπρακτη συμπαράσταση των πολιτών.
Με τον ίδιο τρόπο ήρθε η ώρα να σταθούμε στο ύψος των σημερινών περιστάσεων. Να εκμεταλλευτούμε και να διευρύνουμε το σημερινό ευνοϊκό περιβάλλον και τις ρωγμές που παρουσιάζονται σαν  ευκαιρίες στην πόλη.
Να τολμήσουμε να διανοηθούμε ότι ρεαλισμός είναι εκείνο που υπακούει, με όραμα και σχέδιο, στην ανάγκη εξυπηρέτηση των συμφερόντων της πόλης, των πολιτών και κυρίως τα παιδιών μας;
Ώρες ευθύνης λοιπόν. Ώρες που θα κριθούμε όλοι μας. 

Σπύρος Παναγιώτου
Άρης Παπαδοκωστόπουλος

 

Advertisements
This entry was posted in Αθλητισμός, Δήμος Γαλατσίου, Κινήματα, Κοινωνία, Πολιτική, Τοπική αυτοδιοίκηση. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s