Το πάρκο Ηνιόχου σ’ ένα δημοτικό πρόγραμμα συμμετοχής, αλληλεγγύης και αυτοοργάνωσης

dsc_0005

Της Κατερίνας Αρβανιτάκη

Η εμπειρία και το ιστορικό του πάρκου Ηνιόχου μπορεί να χρησιμεύσει σαν πιλότος για τον τρόπο οικειοποίησης του δημόσιου χώρου από τους πολίτες και να χρησιμοποιηθεί και για τους υπόλοιπους ελεύθερους χώρους του Δήμου:

Το πάρκο Ηνιόχου πρέπει να διατηρήσει το χαρακτήρα που έχει αποκτήσει με την παρέμβαση και τους αγώνες των κατοίκων και των σημερινών χρηστών του και ν’ αποκτήσει νέους χρήστες που σήμερα δεν ωφελούνται από αυτό:

 • Η φροντίδα του από περιοίκους το καθιστά «δικό τους» και όχι απλά «δημόσιο». Το «δικό μας» το πονάμε, το υπερασπιζόμαστε, το χρησιμοποιούμε! Είναι λοιπόν καλό να συνεχιστεί η φροντίδα της χλωρίδας του πάρκου με εθελοντική εργασία των περιοίκων, οι οποίοι θα πρέπει να έχουν και κάποια «ανταπόδοση»: πχ ένα τμήμα να διατίθεται προστατευμένο για μικρή αστική καλλιέργεια, όπως υπάρχει και σήμερα και να επιδιωχθεί να εμπλακούν σ’ αυτή και άλλοι/ες περίοικοι. Να φυτευτούν και κάποια επιπλέον καρποφόρα δέντρα (αμυγδαλιές, ελιές κλπ), ο Δήμος να παρέχει στους κατοίκους τον εξοπλισμό για τη φροντίδα τους με εθελοντική εργασία και ιδιοποίηση της «σοδειάς». Σε κάποια σημεία ίσως χρειάζεται να εξαλειφθεί η υψομετρική διαφορά-κλίση του εδάφους για να μην ξεπλένεται από τις βροχές και να μπορεί να είναι καλλιεργήσιμο.
 • Ανακύκλωση οργανικών με ενημέρωση-εκπαίδευση των περιοίκων
 • Εικαστική παρέμβαση σε συνεργασία με την επιτροπή κατοίκων που θα επισημαίνει την ιστορία της διάσωσης του χώρου και της διαμόρφωσης του πάρκου, ώστε να τα γνωρίζουν οι επισκέπτες, να «κοινωνούν» την ιστορία του και να σέβονται το χώρο
 • Ηλεκτροφωτισμός
 • Καθαριότητα, συντήρηση εξοπλισμού, αντικατάσταση φθαρμένων από το Δήμο.dsc_0073
 • Προσθήκη επιπλέον τραπεζιών-πάγκων (πάντοτε ξύλινων), ώστε να φιλοξενούν περισσότερους επισκέπτες. Τα πρωινά οι ηλικιωμένοι (και όχι μόνο) θα μπορούσαν να παίζουν τάβλι, σκάκι κλπ. (κάτι που κάνουν ήδη) σε τραπέζια με ενσωματωμένο το παιχνίδι στην επιφάνειά τους.
 • Πρόσθεση μερικών πάγκων σε κάπως αμφιθεατρική διάταξη και της ανάλογης ηλεκτρικής παροχής, ώστε να μπορούν να πραγματοποιούνται κάθε είδους υπαίθριες εκδηλώσεις-συζητήσεις
 • Δημιουργία μικρής παιδικής χαράς με ξύλινα όργανα στο κάτω προστατευμένο τμήμα του πάρκου, οριοθετημένης με χαμηλούς θάμνους και όχι άλλου είδους φράχτες.
 • Χρήση από τους παρακείμενους παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία του Δήμου (επίσκεψη των νηπίων για παιχνίδι – επαφή με το φυσικό περιβάλλον)
 • Ένταξη του πάρκου στα προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης των σχολείων της περιοχής
 • Καμία επέμβαση με τσιμέντο, είτε στο έδαφος είτε στον εξοπλισμό.
 • Κάθε μέριμνα ώστε ν’ απαλλαγούν οι «παρόδιοι» από την υποχρέωση να πληρώσουν για την απαλλοτρίωση
 • Η όποια νεότερη παρέμβαση από το Δήμο να πραγματοποιείται ΜΟΝΟ ύστερα από συζήτηση-συμφωνία με τους περιοίκους-χρήστες.

 

 

Advertisements
This entry was posted in Αλληλεγγύη, Δήμος Γαλατσίου, Κινήματα, Κοινωνία, Πολιτισμός and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s