Περί δημόσιας υγείας

                                                                                                                       Του Σπύρου Κανέλλου

ika-660_47Μέχρι και πριν από λίγα χρόνια είχαμε το ΙΚΑ, το ΤΕΒΕ, τον ΟΓΑ και τα διάφορα μικρότερα (ευγενή!) ταμεία που παρά τα σοβαρά τους προβλήματα (κυρίως του ΙΚΑ) κάλυπταν στοιχειωδώς τις ανάγκες της πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Το ίδιο και με τα νοσοκομεία που παρά την ταλαιπωρία, τις ελείψεις σε δομές και προσωπικό (κυρίως βοηθητικό), τα φακελάκια, την αδιαφάνεια στις προμήθειες και την σπατάλη πόρων, αποτελούσαν ένα ασφαλές καταφύγιο για το μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού.
Η ανάγκη αναβάθμισης του συστήματος ήταν προφανής με απαιτούμενες τρεις επιλογές:

  1. Χρήμα στους σωστούς στόχους (ειδικευμένο προσωπικό-υποδομές) και όχι πελατειακές προσλήψεις πχ. Νοσοκόμων που την άλλη μέρα ακολουθεί η απόσπασή τους σε αργόμισθη δουλειά γραφείου.
  2. Εξορθολογισμός- Εξσυγχρονισμός. Σύμφωνα με τις ανάγκες εξυπηρέτησης των ασθενών πχ αξονικοί τομογράφοι σε όλα τα νοσοκομεία  και όχι πανάκριβοι εξοπλισμοί που μένουν στα κουτιά σε υπολειτουργούντα κέντρα υγείας… Οδηγοί εκεί που δεν υπάρχουν ασθενοφόρα και ασθενοφόρα εκεί που δεν υπάρχουν οδηγοί.
  3. Διαφάνεια-έλεγχος-κυρώσεις παντού και κυρίως στις προμήθειες….

image Αντί για τα παραπάνω, ακολουθήθηκε τα τελευταία χρόνια η αντίστροφη πορεία. Αποδόμηση- συρίκνωση-εγκατάλειψη πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας υγείας. Συγχώνευση όλων των ταμείων στον ΕΟΠΥΥ από 1/1/2012 που σήμαινε πρακτικά το «φόρτωμα» όλου του πληθυσμού στο ήδη προβληματικό σε πόρους,προσωπικό και υποδομές ΙΚΑ. Κουρέματα,φέσια καθυστερήσεις μηνών στις πληρωμές συμβεβλημένων γιατρών ,φαρμακοποιών και άλλων παρόχων υγείας.Αποκορύφωμα της διάλυσης η κατάργηση του ΕΟΠΥΥ ως παρόχου και η μετατροπή του σε  «αγοραστή υπηρεσιών υγείας»  (κάτι σαν INTERAMERICAN ασφαλιστική).   Απολύσεις 3000 γιατρών  σε σύνολο  5500 με το εκβιαστικό τέχνασμα της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης με αποτέλεσμα την υπολειτουργία του συνόλου των υποκαταστημάτων του τέως ΙΚΑ ,τέως ΕΟΠΥΥ και νυν ΠΕΔΥ.

Παράλληλη αύξηση με διάφορα κόλπα της πραγματικής συμμετοχής του ασθενή στην δαπάνη των φαρμάκων.Στην ίδια κατεύθυνση έχουμε ελλάτωση πόρων για την δευτεροβάθμια υγεία.Συγχώνευση ή και κατάργηση τμημάτων,κλινικών αλλά και ολόκληρων νοσοκομείων.Αδυναμία κάλυψης ακόμα και στοιχειωδών λειτουργικών εξόδων πχ αναλώσιμα.

Ζούμε σε συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης  που γίνεται συνέχεια εντονότερη ειδικά για 1.500.000 ανασφάλιστων συνανθρώπων μας.

Γιατί όλα αυτά  Δεν είναι θέμα κάποιου κακού υπουργού όσο και αν ο τωρινός υπουργός δείχνει να έχει πάρει τόσο “ πατριωτικά”  τον ρόλο του. Όσα γίνονται και όσα θα ακολουθήσουν και στο χώρο της υγείαςείναι γραμμένα και ψηφισμένα στο “μεσοπρόθεσμο”  μνημόνιο προ   τριετίας.Σκοπός είναι η δραστική περικοπή των εξόδων του κράτους για την υγεία και όσα χρήματα μείνουν να εκχωρηθούν μονοπωλιακά σε μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Η υλοποίηση των παραπάνω  είναι μια από τις προυποθέσεις για <<να πάρουμε>> την επόμενη δόση του δανείου που θα συμψηφισθεί με δόσεις προηγούμενων ληξιπρόθεσμων δανείων και ούτω καθεξής μέχρι τελικής πτώσης. Κάπως έτσι ορίζεται η αποικία χρέους…

Ήρθε η ώρα για ένα γενναίο όχι στην λεηλασία της πατρίδας μας και της ζωής μας.Για την Ελλάδα ρε γαμώτο!

Advertisements
This entry was posted in Δήμος Γαλατσίου, Κοινωνία, Τοπική αυτοδιοίκηση and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s