Γιατί ξέρω που ανήκω

asteriaΤου Ιάσονα Θεοδώρου *

Ανήκω στη γενιά των νέων ανθρώπων που βλέπουν την πάλαι ποτέ «γενιά των 700 ευρώ» ως άπιαστο όνειρο. Στη γενιά που ωρίμασε τόσο ηλικιακά όσο και πολιτικά μέσα σε ένα πρωτοφανές κοινωνικοπολιτικό περιβάλλον. Είδαμε ένα κόσμο ολόκληρο να γκρεμίζεται μπροστά μας, «για το καλό μας».

  Ανήκω στη πρώτη γενιά που ξέρει ότι θα ζήσει χειρότερα από τις προηγούμενες! Που είδε την αγορά εργασίας να διαλύεται πριν βρεθεί σε αυτή και στράφηκε στη μετανάστευση σα σανίδα σωτηρίας. Μια γενιά που έμεινε άναυδη, παρακολουθώντας τη συστηματική ισοπέδωση αυτονόητων εργασιακών και δημοκρατικών δικαιωμάτων από μια νεόκοπη κοινοβουλευτική κουλτούρα  κατεπειγόντων νομοθετημάτων, παράκαμψης της ολομέλειας, κανονικότητας αντισυνταγματικών εκτροπών. Με τους αυτουργούς μάλιστα όλων αυτών να κλίνουν τη συνταγματικότητα σε όλες τις πτώσεις και να κάνουν υποδείξεις… Μια γενιά που είδε τους νοσταλγούς του Χίτλερ να μπαίνουν στη Βουλή, να αποθρασύνονται με την τουλάχιστον ανοχή της κυβέρνησης –των μεμονωμένων περιστατικών Μπαλτάκου/ Κρανιδιώτη/Λαζαρίδη/Σαμαρά-, να δολοφονούν…

  Όμως δεν πτοηθήκαμε. Προσπαθήσαμε να βασιστούμε στις δυνάμεις μας, στη δημιουργικότητά μας, στις καινοτόμες ιδέες μας. Πιστέψαμε σε ένα άλλο κόσμο που είναι και αναγκαίος και εφικτός. Αντισταθήκαμε. Βρεθήκαμε στις εκατοντάδες κινητοποιήσεις και αγώνες των τελευταίων ετών στο πλευρό των εργαζομένων και των ανέργων. Πειραματιστήκαμε με τα μοντέλα δημοκρατίας στις συνελεύσεις των πλατειών το 2011 και βγήκαμε σοφότεροι. Ξαφνιαστήκαμε ευχάριστα από τη συμμετοχή μας στα ελπιδοφόρα εγχειρήματα αλληλέγγυας οικονομίας, καθώς και κοινωνικών παντοπωλείων, φαρμακείων, ιατρείων κλπ. Κάποιοι εξ ημών ελπίσαμε, εργαστήκαμε και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε στη κατεύθυνση μιας κυβέρνησης της αριστεράς. Σε πείσμα των καιρών διαλέξαμε ζωή και όχι απλά επιβίωση!

Η αυτοδιοίκηση δεν αποτελεί χρυσόψαρο σε γυάλα

  Όψεις των παραπάνω εικόνων βρίσκονται παντού γύρω μας, στο Γαλάτσι. Βρίσκονται στις ουρές ανέργων στον ΟΑΕΔ, στο κλείσιμο βρεφονηπιακών σταθμών, στις σκανδαλώδεις συμβάσεις για τη διαχείριση των απορριμμάτων, στις απολύσεις εργαζομένων του Άλσους Βεϊκου, στην παραχώρηση του «Παλαί» στο ΤΑΙΠΕΔ, στο κλείσιμο του ΙΚΑ… και ο κατάλογος συνεχίζεται. Όπως επίσης υπάρχει και η άλλη εικόνα. Αυτή του κόσμου που θέλουμε να αναδείξουμε. Τον διακρίνουμε στις ομάδες γειτονιών και τους συλλόγους που ασχολούνται ανιδιοτελώς με τον πολιτισμό, με τους ελεύθερους χώρους, με την υποστήριξη υπερχρεωμένων νοικοκυριών, με τον αγώνα ενάντια στις κεραίες κινητής τηλεφωνίας,  στο κίνημα «χωρίς μεσάζοντες», στην καθημερινή προσπάθεια κάθε δημότη να βελτιώσει τη ζωή της πόλης και των γύρω του.

  Τον κόσμο αυτό επιχειρεί να εκφράσει, να ενώσει, να φέρει στο προσκήνιο η «Ενότητα για την Ανατροπή» και ο υπ. Δήμαρχός μας, Σπύρος Παναγιώτου. Με σεβασμό στην ιδιαιτερότητα και τη συμβολή προοδευτικών προσώπων και κινήσεων, ενθαρρύνοντας την πρωτογενή πολιτική συμμετοχή των πολιτών. Γιατί η αριστερά για να είναι χρήσιμη πρέπει να μπορεί να υπερβαίνει τον εαυτό της, να ενώνει, να κινητοποιεί, να φέρνει νέο ήθος στην άσκηση πολιτικής. Να έχει τόσο κινηματικό, όσο και οραματικό-προγραμματικό πλαίσιο. Τόσο σε κεντρικό, όσο και σε κάθε επιμέρους επίπεδο. Υπάρχει καλύτερος χώρος από την τοπική αυτοδιοίκηση, για να προέλθουν και να στερεωθούν τέτοιες σοβαρές κοινωνικές αλλαγές;

  Για όλους αυτούς τους λόγους συμμετέχω και προσωπικά την προσπάθεια της δημοτικής μας κίνησης «Ενότητα για την Ανατροπή», ώστε να αλλάξουμε το Γαλάτσι, παίρνοντας τις ζωές μας στα χέρια μας –όπως λέμε χαρακτηριστικά. Γιατί ανάμεσα σε όλα τα άλλα, ανήκω και στον κόσμο που πιστεύει ότι η ενασχόληση με τα κοινά είναι αυτονόητη για τους πολίτες μιας δημοκρατίας. Που πιστεύει ότι το μέλλον μας δε βρίσκεται στον ανταγωνισμό, αλλά στην αλληλεγγύη! Γιατί ξέρω που ανήκω.

 

*Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Γαλατσίου, με την κίνηση «Ενότητα για την Ανατροπή» και τον υπ. Δήμαρχο Σπύρο Παναγιώτου.

Advertisements
This entry was posted in Κοινωνία, Νεολαία, Πολιτική, Τοπική αυτοδιοίκηση and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s