“Νέο ξεκίνημα με λαϊκή συμμετοχή”

Συνέντευξη στου Σπύρου Παναγιώτου στη “Δρόμο της Αριστεράς” που κυκλοφορεί αυτό το Σαββατοκύριακο:

AF_002Η παράταξή σας φαίνεται να δραστηριοποιείται αρκετά στην πόλη εν όψει των δημοτικών εκλογών. Τι σας λένε οι πολίτες; Τι ζητάνε από μια παράταξη που θέλει να αλλάξει τα πράγματα; Ποιο είναι το γενικότερο κλίμα;

Οι πολίτες, και στη πόλη μας, δείχνουν επιφυλακτικοί για την πολιτική και τους πολιτικούς. Όσο και να μας στεναχωρεί αυτή η διαπίστωση χρειάζεται να ερμηνευθεί. Δεν μπορεί να ρίχνονται οι ευθύνες για το κλίμα δυσπιστίας και δυσαρέσκειας στον απλό, καθημερινό πολίτη. Η διάψευση των προσδοκιών του, τα ψέματα, το εξαιρετικά δυσμενές οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον που αντιμετωπίζουμε όλοι μας απαιτεί, από όσους ενδιαφέρονται να αλλάξουν τα πράγματα, να εμπιστευτούν τους πολίτες, να αφουγκραστούν τις αγωνίες τους, να δουλέψουν περισσότερο καιμε υπομονή. Κυρίως απαιτείται η προβολή οραμάτωνθέσεων, προτάσεων  ρεαλιστικών και ταυτόχρονα ριζοσπαστικών.

Η δική μας ευθύνη είναι να μιλήσουμε με  την κοινωνία. Προσπάθεια μας είναι η αφύπνιση και η ενεργοποίηση της κοινωνίας, η δημιουργία ενός πολιτικού ρεύματος σαν ικανής και αναγκαίας συνθήκης για να γυρίσουμε σελίδα στο δήμο. Προσπάθεια μας είναι η παρουσίαση ενός άλλου δρόμου ώστε να μπορούμε να υπάρξουμε και να ανασυνταχθούμεσαν πόλη και σαν κοινωνία. Με πρώτη ιεράρχηση τη συμμετοχή του Δήμου στην αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων της φτώχειας, της υγείας,  της κοινωνικής μέριμνας, της παιδείας, του πολιτισμού. Με την πραγματική δημοκρατία σαν μέσο συμμετοχής και συνευθύνης των πολιτών στα κοινά. Με συναίσθηση και σύνδεση της σχέσης που έχουν τα «τοπικά προβλήματα» και οι λύσεις που προτείνουμε με όσα αφορούν τη χώρα συνολικά.
Διαπιστώνουμε ότι μιλώντας με το διπλανό μας καλλιεργείται ένα κλίμα εμπιστοσύνης και συμμετοχής.

Κάνετε λόγο για νέους τρόπους και θεσμούς συμμετοχής των πολιτών. Έχετε μια αντίληψη αλλά και πρακτικές προτάσεις για το πώς αυτό θα μπορούσε να προχωρήσει; Ειδικά όταν μιλάμε για ένα μεγάλο Δήμο της Αθήνας και όχι για κάποιο μικρό Δήμο ή ένα χωριό, όπου ίσως πιο εύκολα θα μπορούσε να ευοδωθεί ένα πείραμα άμεσης δημοκρατίας.

Semertzidis Valias_Sunedriasi autodioikisis_AgrafaΠυλώνας του δημοτικού μας προγράμματος είναι μια ριζοσπαστική τομή στον τρόπο λειτουργίας του δήμου. Η πόλη μπορεί να ανακάμψει στηριγμένη στους πολίτες της, στους φορείς της, στα κινήματα και τις προσπάθειες τους. Η πόλη μπορεί να ανακάμψει στηριγμένη στη δημοκρατία. Και η δημοκρατία δεν είναι απλά θεσμός, δεν είναι απλά μια εκλογική διαδικασία. Η δημοκρατία είναι ένα σύνολο αξιών για την οργάνωση της κοινωνίας. Είναι ενεργητική συμμετοχή στη διαχείριση των κοινών αγαθών και του κοινού πλούτου. Είναι πράξη και συλλογική δράση.


Το νέο ξεκίνημα της πόλης θα στηριχθεί στην πραγματική δημοκρατία και τη λαϊκή συμμετοχή
. Αυτό συνοπτικά σημαίνει: 1) Καμιά απόφαση δεν θα παίρνεται χωρίς την ενεργητική αποφασιστική συμμετοχή των πολιτών στα θέματα που τους αφορούν.
2) Οι πολίτες, οι φορείς της πόλης, τα κινήματα των πολιτών θα ενημερώνονται σε βάθος και θα έχουν αποφασιστικό λόγο για τη διαμόρφωση του προϋπολογισμού.
3) Θα θεσμοθετηθούν τα δημοτικά δημοψηφίσματα για κάθε μεγάλο και σοβαρό πρόβλημα.
Είναι εύκολο; Όχι. Το γνωρίζουμε. Θα συναντήσουμε δυσκολίες. Λέμε όμως να το δοκιμάσουμε. Θα δώσουμε στους πολίτες τη δυνατότητα να αποφασίσουν. Η απόφαση τους θα είναι δεσμευτική για το δημοτικό συμβούλιο. Και ας κάνουν λάθος. Η συμμετοχή στις αποφάσεις, όταν δεν είναι λόγια στον αέρα, αποτελεί από μόνη της σχολείο και διαδικασία διόρθωσης των όποιων αδυναμιών παρουσιασθούν..

Τα ΜΜΕ αλλά και τα πρώην μεγάλα κόμματα συνήθως κατακεραυνώνουν όποιον τονίζει την ανάγκη για κοινωνικές δομές και ανακούφιση των χαμηλότερων στρωμάτων, με το επιχείρημα ότι δεν υπάρχουν λεφτά. Τι απαντάτε; Πώς θα μπορούσε να βρει πόρους ένας Δήμος όσο ισχύει το σημερινό κεντρικό πολιτικό και νομοθετικό πλαίσιο;

Το σημερινό νομοθετικό πλαίσιο, το γνωρίζετε είναι ασφυκτικό. Έχουμε, παρά την αύξηση των αρμοδιοτήτων, δραματική περικοπή των πόρων στους ΟΤΑ, οικονομικό έλεγχο μέσω του Παρατηρητηρίου, παράνομη παρακράτηση πόρων των ΟΤΑ από τη κυβέρνηση.  Στην πραγματικότητα η οικονομική και θεσμική αυτοτέλεια των Δήμων καταργείται μέσω του «Καλλικράτη».
Παρ’ όλα αυτά εμείς δεν το βάζουμε κάτω.
Αν οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές αναδείξουν ένα ευνοϊκό πολιτικό συσχετισμό πολλά από αυτά που θεωρούνται δεδομένα μπορούν, με συγκροτημένες προσπάθειες και αγώνες, να αλλάξουν. Αλλά και πέρα από τη διεκδίκηση περισσότερων πόρων για τους ΟΤΑ , που είναι αυτονόητο, υπάρχουν, πρέπει να βρεθούν λύσεις. Πρώτα από όλα να τελειώσουμε με τις σπατάλες και τα έργα βιτρίνας. Να σας δώσω ένα παράδειγμα. Ο δήμος Γαλατσίου σπατάλησε:
για την ιστοσελίδα του Δήμου 250.000 ευρώ,
για το σύστημα παρακολούθησης των απορριμματοφόρων  450.000 ευρώ,
για τον ποδηλατόδρομο (!) της Βεΐκου 160.000 ευρώ,
για μια νησίδα της Βεΐκου 640.000 ευρώ,
χάρισμα σε εργολάβο για αδικαιολόγητη καθυστέρηση έργου 32.000 ευρώ.
dsca_3112Την ίδια στιγμή ο προϋπολογισμός κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου για καταβολή χρηματικών βοηθημάτων σε άπορους δημότες είναι 140.000 ευρώ.
Είναι φανερό ότι αν η δημοτική αρχή είχε άλλες προτεραιότητες θα αξιοποιούσε διαφορετικά αυτά τα χρήματα.

Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Παρουσιάσαμε δημόσια, σε συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες, ένα δημόσιο, οικολογικό και μικρής κλίμακας πρόγραμμα διαχείρισης των απορριμμάτων της πόλης. Λεπτομέρειες μπορείτε να δείτε στη ιστοσελίδα μας enotitagalatsi.wordpress.com.
Εδώ σημειώνω μόνο το συμπέρασμα. Το πρώτο χρόνο λειτουργίας του συστήματος είναι δυνατό να επιτευχθούν ωφέλειες 300.000 ευρώ. Τον όγδοο χρόνο λειτουργίας οι ωφέλειες φθάνουν στα 9.700.000 ευρώ.
Χρειάζονται λοιπόν αγώνες. Χρειάζεται όμως και να πρωτοτυπήσουμε…

 Γνωρίζουμε ότι και στο Γαλάτσι έχουν αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια σημαντικές δομές και κινήσεις αλληλεγγύης. Μια δημοτική αρχή που θα ήταν δίπλα στους πολίτες τι ακριβώς θα έκανε πρακτικά για να δυναμώσει και να δώσει περισσότερες λύσεις η αλληλεγγύη των πολιτών;

Η δημοτική αρχή οφείλει να στηρίξει και να στηριχθεί στα πολύμορφα κινήματα που αναπτύσσονται σε κάθε περιοχή της χώρας. Οφείλει να συνδεθεί μαζί τους, να ακούσει τις προτάσεις τους, να αφουγκραστεί την κριτική τους. Δε φτάνει ένας αποφασισμένος δήμαρχος, ένα αποφασισμένο δημοτικό συμβούλιο από μόνο του να φέρει μεγάλες, τις μεγάλες αλλαγές- ανατροπές που χρειάζονται. Δεν φτάνει να αντέξει τις πιέσεις των μεγάλων συμφερόντων που δυναμώνουν την επιρροή τους στους ΟΤΑ. Χρειάζεται η ενεργή συστράτευση των πολιτών, των φορέων, των κινημάτων.
Στήριξη όμως δε σημαίνει υποκατάσταση. Ούτε έλεγχος και ενσωμάτωση.
Σημαίνει αμοιβαίος σεβασμός, καλλιέργεια σχέσεων εμπιστοσύνης και ουσιαστική συνεργασία και κάθε δυνατή στήριξη και βοήθεια.

Είναι γνωστό ότι η δημοτική παράταξη που στηρίζει την υποψηφιότητά σας έχει την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ. Από την άλλη, τα κινήματα των πολιτών από τα οποία φαίνεται να περιμένετε πολλά, επιδιώκουν τη δική τους αυτονομία. Είναι δύσκολη αυτή η σχέση; 

DSC_2986Όλες οι σχέσεις είναι δύσκολες. Η δημοτική μας κίνηση είναι γέννημα της ενότητας αλλά και διεύρυνσης αριστερών, προοδευτικών και δημοκρατικών πολιτών που αγωνίζονται να σταματήσουν την πορεία καταστροφής της χώρας από τα μνημόνια και τις κυβερνήσεις της διαφθοράς.
Είναι γέννημα της ενότητας ενεργών πολιτών που πρωτοστατούν στις διανομές τροφίμων «ΧΩΡΙΣ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ», στους αγώνες ενάντια στις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, στη συμβουλευτική υποστήριξη των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.
Είναι γέννημα της ενότητας των  δημοτικών κινήσεων «Πολίτες σε δράση» και «Άλλος δρόμος» που δρουν στη πόλη πολλά χρόνια και της διεύρυνσης με ενεργούς πολίτες της πόλης μας.

Και βέβαια ο ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχει και στηρίζει αυτή την προσπάθεια.
Η ενότητα και συνοχή της προσπάθειας μας εξασφαλίζεται με τη δημοκρατία.
Η διακήρυξη, το δημοτικό μας πρόγραμμα, οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες, η διαμόρφωση του ψηφοδελτίου μας, αποτελούν όλα αντικείμενο συζήτησης και κοινής απόφασης μεταξύ των μελών της. Η ίδια η λειτουργία της δημοτικής κίνησης υπακούει σε ένα κανονισμό λειτουργίας που εγκρίθηκε από τη γενική συνέλευση των μελών. Ελπίζουμε, καιθα τοπροσπαθήσουμε, να διατηρήσουμε αυτό το πνεύμα λειτουργίας και μετά τις δημοτικές εκλογές.

Advertisements
This entry was posted in Αλληλεγγύη, Δήμος Γαλατσίου, Κινήματα, Κοινωνία, Νεολαία, Πολιτισμός, Πολιτική, Τοπική αυτοδιοίκηση and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s