Αθλητισμός για Όλους στο Γαλάτσι

                                                          athl1

του Νίκου Αποστόλου

Αθλητισμός για Όλους στο Γαλάτσι
και δυνατότητες παρέμβασης της Δημοτικής   Αρχής
προς όφελος των Δημοτών. 

 Παράγοντες που επηρεάζουν και πρέπει να λαμβάνουμε υπ΄ όψιν μας:

    Α.  Το γενικότερο πλαίσιο
Ότι ο Αθλητισμός αποτελεί δικαίωμα της κοινωνίας, δημόσιο αγαθό που δημιουργεί ευεξία και χαρά, προστατεύει την υγεία, κοινωνικοποιεί τους ανθρώπους και βελτιώνει τη κοινωνική συνοχή.

  • Ότι ο  Αθλητισμός δίνει ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο, γεννά αισιοδοξία, δυναμώνει τη διάθεση για συμμετοχή, για κοινούς αγώνες και διεκδικήσεις  όλων μας.
  • Ότι υπάρχουν εμπειρίες από τη λειτουργία των προγραμμάτων Μαζικού Λαϊκού Αθλητισμού (ΜΛΑ) και των Αθλητικών Οργανισμών στους δήμους τις προηγούμενες δεκαετίες, τα λάθη που έγιναν,  την ανταπόκριση, ή μη των ομάδων πολιτών σ΄ αυτά…..

Β.  Οι ιδιαιτερότητες του Γαλατσίου:

α) Εγκαταστάσεις (υπάρχουσες και εν δυνάμει) και λειτουργικότητα αυτών.

β) Ελλείψεις σε ειδικευμένο και βοηθητικό προσωπικό,  ικανό να συμβάλλει στην πλήρη λειτουργία των προγραμμάτων άθλησης.

γ) Οι ανάγκες των δημοτών, παιδιών, γυναικών, κλπ,  για άθληση, που στις σημερινές συνθήκες παρουσιάζονται αυξημένες.

δ) Η παραδοχή ότι όλοι οι  δημότες Γαλατσίου πρέπει να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες να αθληθούν, ανεξάρτητα οικονομικών δυνατοτήτων, σωματικής κατάστασης, ηλικίας και φύλου.

 

   Με βάση τα παραπάνω, στο Γαλάτσι μπορούμε να αξιολογήσουμε και να ορίσουμε τούς βασικούς άξονες ενός προγράμματός με βάση τις ανάγκες των πολιτών του Δήμου, δίνοντας έμφαση στα εξής:

    1. Ένταξη στα προγράμματα άθλησης των δημοτών νέων δραστηριοτήτων όπως: οργανωμένο περπάτημα κ ελεύθερο τρέξιμο, υπαίθριες δραστηριότητες, ποδήλατο, σκέιτ, πιγκ-πογκ, ελεύθερη γυμναστική, ασκήσεις δύναμης, όλα τα είδη χορού, παραδοσιακά παιχνίδια, στοιχεία από αθλοπαιδιές και αγωνιστικά σπορ με μαζικό όμως χαρακτήρα.

2. Άνοιγμα στην κοινωνία των σχολικών προαυλίων και εγκαταστάσεων μετά τη λήξη των μαθημάτων. Τα σχολεία να γίνουν χώροι αθλητισμού και πολιτισμού. Σε συνεργασία με τους συλλόγους Γονέων κ Κηδεμόνων τα παιδιά θα μπορούν να αθλούνται, να παίζουν, να δημιουργούν, σε ένα χώρο οικείο και φιλόξενο, όπως είναι το προαύλιο του σχολείου, όχι να κινδυνεύουν πηδώντας τα κάγκελα.

    3. Επιδίωξη συνεργασίας με τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία και συμμετοχή τους στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Ο δήμος αρωγός στην προσπάθειά τους, δίπλα στον ερασιτεχνικό αθλητισμό, χωρίς παρεμβάσεις και μακριά από τη λογική της αλληλο-εξάρτησης.

athl3

 

    4. Συμβουλευτικός σταθμός στο Άλσος από επιστημονικό προσωπικό, για όλους όσους επιλέγουν να αθλούνται ατομικά (π.χ.ύστερα από συμβουλή γιατρού-αναψυχή, χαλάρωση, …)

     5. Καθιέρωση ποδηλατικής βόλτας  που θα περιλαμβάνει συγκεκριμένη διαδρομή μέσα από δρόμους της πόλης και τους υπαίθριους ελεύθερους χώρους, μία φορά την εβδομάδα. Π.χ. κάθε Κυριακή (Γαλατσίου-Βείκου-Αλσος κ επιστροφή / Γαλατσίου-Καραισκάκη-Παπαφλέσσα-Αγ.Ειρήνης-Βεικου-Χριστιανουπόλεως-Παπαφλέσσα-Ναρκίσου-Ορωπού-Νερουλού-Πασσώβ-Κερκύρας-Αλαμάνας-τερματισμός στο Δημαρχείο).

    6. Δημιουργία δύο σταθμών ποδηλάτων, στο Άλσος Βεϊκου και στο κέντρο της πόλης (Γαλατσίου & Βεϊκου, ή Τράλλεων και Βεϊκου), με τα οποία θα μετακινούμαστε προς το άλσος και θα επιστρέφουμε. Παάλληλα στήριξη των ομάδων πολιτών που ήδη δραστηριοποιούνται προς αυτή την κατεύθυνση στην πόλη μας.

    7. Τακτική συντήρηση και  αναβάθμιση όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου: κολυμβητηρίου, ανοιχτών γηπέδων (Καββαδία/Περιβόλια/Κουντουριώτου-Αιγοσθενών/Λυσίου/…), γηπέδων Σχολείων, εγκαταστάσεων Άλσους, και λοιπών..

       8. Δημιουργία ενός νέου κλειστού γηπέδου με μουσαμά, συρόμενο, με πλαστικό τάπητα και θέρμανση, σε υπάρχον ήδη ανοιχτό γήπεδο π.χ. επί της οδού Λυσίου στο κέντρο του Γαλατσίου, πλήρως λειτουργικό, (κοστολογημένο: όσο ένα αυτοκίνητο της σειράς).

     9. Σύνδεση των μελλοντικών μεγάλων έργων που θα γίνουν στο Γαλάτσι με τις κτηριακές εγκαταστάσεις – υποδομές Αθλητισμού (π.χ. στην ανάπλαση της νησίδας Βείκου-πάνω από 2εκ. : ο ποδηλατοδρόμος θα κατέληγε στα γειτονικά σχολεία και θα αναμορφώνονταν πλήρως τα για τρέξιμο και περπάτημα προαύλια τους για κάθε αθλητική χρήση).

10. Εξάντληση των δυνατοτήτων για νέους αθλητικούς χώρους στις γειτονιές που βρίσκονται μακριά από χώρους άθλησης. ( Ακτημόνων, Καραγιανέϊκα,… π.χ. κλείσιμο για 1 ώρα ενός ομαλού κομματιού δρόμου 30mγια να παίξουν τα παιδιά: ποδήλατο, βόλεϋ, κυνηγητό, ελεύθερο παιχνίδι, μήλα, κ.ά.)

       11. Πλατείες και υπαίθριοι χώροι: όπως Μανδηλαρά, Λυσίου, Ναρκίσου & Φωκά, γηπεδάκι Αθηναίων κ Ειρηναίου, Ηνιόχου, Κουντουριώτου κ.ά.   παραδοσιακά παιχνίδια, ελεύθερο παιχνίδι, βόλεϋ, αθλοπαιδιές σε παιγνιώδη μορφή, επιτραπέζια, σκάκι, …)

   12. Σχεδιασμός διαδρομών με σήμανση (π.χ. ανά 100-200 μέτρα) των αποστάσεων, ώστε ο αθλούμενος να γνωρίζει κάθε φορά την απόσταση που περπάτησε, ή έτρεξε.

    13. Τρεις φορές τη βδομάδα – για να έχουμε αποτέλεσμα στις καρδιοαναπνευστικές παραμέτρους – περπάτημα με αφετηρία α.διαδρομή: Γαλατσίου-Βεϊκου, Άλσος και επιστροφή. β.διαδρομή: Τράλλεων-Βείκου, σχολεία Δρυόπιδος-λόφος Κώκου, πάνω από Πάρκιν Δήμου, είσοδος Ν/Α του άλσους, περπάτημα στο άλσος, επιστροφή από Βεϊκου. γ.  εναλλακτικές διαδρομές ανάλογα με τους συμμετέχοντες και τις ανάγκες τους.

14. Κορύφωση των δράσεων με οργάνωση εβδομάδας αθλητικής δράσης-Γυμνασιάδας για τους μαθητές και τους νέους της πόλης μας.

15. Αγώνες μεταξύ σχολείων, που εξελίσσονται σε μεικτούς αγώνες – για αποφυγή ανταγωνισμών, από μαθητές που δεν είναι αθλητές με δελτία σε αθλητικούς συλλόγους, δίνοντας έτσι σε όλα τα παιδιά την ευκαιρία να συμμετέχουν στα αθλητικά δρώμενα.

athl2

16. Συνεργασία με το Παν/μιο – ΤΕΦΑΑ α.για απόκτηση τεχνογνωσίας όσο αφορά την εξέλιξη στην επιστήμη του Αθλητισμού και β. για πρακτική άσκηση φοιτητών στα προγράμματα του Δήμου,  Μαζικού Λαϊκού Αθλητισμού, Ανίχνευση ταλέντων κλπ.

 

Θα μπορούσε να ρωτήσει κάποιος:            θα πετύχει ένα τέτοιο πρόγραμμα; Το Πρόγραμμα της τωρινής Δημοτικής Αρχής δεν είναι πετυχημένο; Πότε ένα Πρόγραμμα κρίνεται πετυχημένο;

Ένα Πρόγραμμα για τον Αθλητισμό θα είναι πετυχημένο όταν:

ü     Οι αθλητικές δράσεις δεν έχουν επετειακό χαρακτήρα, αλλά γίνονται συστηματικά και στοχευμένα, όλο το χρόνο!

ü     Απευθύνεται το πρόγραμμα στο σύνολο των κατοίκων της πόλης και οι δραστηριότητες παρέχονται δωρεάν.

ü     Ο αριθμός των παιδιών-γυναικών-νέων-ηλικιωμένων-ΑΜΕΑ, που συμμετέχουν σ΄ αυτό,  είναι μεγάλος!

    Ως συμπέρασμα λοιπόν θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε –  αποδεχτό στην κοινή λογική – στο εξής:

Η σημερινή διοίκηση του Δήμου έχει αποτύχει!

Σε μια πόλη όπως το Γαλάτσι με 70.000 κατοίκους περίπου, ο αριθμός των αθλουμένων δε πρέπει να είναι το σημερινό 2% ή 3% του πληθυσμού.

 Η νέα δημοτική αρχή να θέσει ως στόχο να πλησιάσει το ευρωπαϊκό μ.ό. του 40% των ανθρώπων που αθλούνται συστηματικά!

Η Ενότητα για την Ανατροπή στο Γαλάτσι και ο Σπύρος Παναγιώτου,  έχουν θέσει, στις προτεραιότητες τους και σε ρεαλιστική βάση, τα θέματα Αθλητισμού, για όφελος των δημοτών. 

Αποστόλου Νίκος: καθηγητής φυσικής αγωγής – εκπαιδευτικός, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την ΕΝΟΤΗΤΑ για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ και υπ. Δήμαρχο το Σπύρο Παναγιώτου.

Advertisements
This entry was posted in Αθλητισμός, Δήμος Γαλατσίου, Κοινωνία, Νεολαία, Πολιτική, Τοπική αυτοδιοίκηση and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s