Πώς θα γίνει το Γαλάτσι “πράσινη πόλη”

ecoleftΈνα πρωτοποριακό, φιλικό προς το περιβάλλον και ακόμη πιο φιλικό για την «τσέπη» του πολίτη σχέδιο, παρουσίασε η δημοτική κίνηση «Ενότητα για την Ανατροπή» στο Γαλάτσι σε συνεργασία με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Τέλη Τύμπα.

του Πέτρου Κατσάκου από την “Αυγή”

Στο πλαίσιο της παρουσίασης του προγράμματος της δημοτικής κίνησης οι κάτοικοι του Γαλατσίου παρακολούθησαν την παρουσίαση ενός σχεδίου που θα μπορούσε να αλλάξει ριζικά την ενεργειακή μοίρα χιλιάδων νοικοκυριών αλλά και του ίδιου του Δήμου. Ο Τ. Τύμπας παρουσίασε ένα πρόγραμμα παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας προσαρμοσμένο στις ανάγκες του αστικού περιβάλλοντος με τη χρήση φωτοβολταϊκών μονάδων σε συνδυασμό με ανεμογεννήτριες ανθρώπινης κλίμακας. Σύμφωνα με το σχέδιο ο κάθε πολίτης μπορεί να καταστήσει το διαμέρισμά του ενεργειακά αυτόνομο και ανεξάρτητο «με κόστος εγκατάστασης της τάξης των 4.000 ευρώ, ποσόν που αντιστοιχεί σε λογαριασμούς δύο χρόνων προς τη ΔΕΗ» εξηγεί ο καθηγητής του Παν. Αθηνών, συμπληρώνοντας πως «το κόστος του εξοπλισμού μπορεί να μειώνεται όσο μεγαλώνει η κλίμακα της εγκατάστασης και από το διαμέρισμα περνάμε στην πολυκατοικία ή ακόμη και στο οικοδομικό τετράγωνο».

604Εδώ καταλυτικό ρόλο μπορεί να παίξει και η τοπική αυτοδιοίκηση που όχι μόνο θα σταθεί αλληλέγγυα σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες αλλά θα αναλάβει και ενεργό ρόλο στην υλοποίηση ανάλογων προτάσεων. «Είναι μια πρόταση κοστολογημένη, μια πρωτότυπη πρόταση για τον δήμο ικανή να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας» σημειώνει ο υποψήφιος δήμαρχος Γαλατσίου Σπύρος Παναγιώτου και τονίζει πως πρόκειται «για μια πρόταση που εξοικονομεί πόρους, που είναι φιλική προς το περιβάλλον και δημιουργεί νέους πόρους, νέους πόρους που θα επιστρέψουν στην πόλη σαν κοινωνικό μέρισμα, σαν πλεόνασμα αλληλεγγύης».

Το σχέδιο του καθηγητή Τ. Τύμπα, θα συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα της δημοτικής κίνησης για το Γαλάτσι με την τοποθέτηση των απαραίτητων εγκαταστάσεων στα κτήριο που στεγάζουν τις υπηρεσίες του δήμου και σε σχολεία με σκοπό την παραγωγή της απαραίτητης ενέργειας για την ηλεκτροδότηση τόσο των ίδιων των μονάδων, αλλά και για τον ηλεκτροφωτισμό των δρόμων του δήμου εξοικονομώντας με αυτόν τον τρόπο σημαντικά κονδύλια σε ετήσια βάση. «Είναι πραγματικά κρίμα, χώρες που υπολείπονται σημαντικά σε ηλιοφάνεια της Ελλάδας, να μας ξεπερνούν σήμερα στο θέμα της παραγωγής ενέργειας» σημειώνει ο Τέλης Τύμπας φέρνοντας σαν παράδειγμα εφαρμογής της πρότασής του το Όσλο όπου «ολόκληρες συνοικίες παράγουν και αποθηκεύουν μόνες τους την ηλεκτρική ενέργεια που χρειάζονται».

«Στην εποχή της μνημονιακής κρίσης είμαστε υποχρεωμένοι να προβάλουμε ένα ρεαλιστικό και ριζοσπαστικό σχέδιο με όραμα» σημειώνει ο υποψήφιος δήμαρχος Σπύρος Παναγιώτου, επιχειρώντας να περιγράψει την απόφαση της δημοτικής παράταξης να ζητήσει την σύμπραξη ενός επιστήμονα στην αναζήτηση οικονομικών και οικολογικών λύσεων στα προβλήματα που στραγγαλίζουν την τοπική αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινωνίες. «Όποιος τολμήσει κάτι τέτοιο θα είναι πρωτοπόρος και θα έχει ουσιαστική συμβολή στη δημιουργία μιας ‘πράσινης’ πόλης», συμπληρώνει ο εμπνευστής του προγράμματος προσθέτοντας πως «η οργανωμένη υλοποίηση ενός τέτοιου εγχειρήματος στα πλαίσια του δήμου μπορεί να δημιουργήσει και έναν σημαντικό αριθμό θέσεων εργασίας».

Ο δήμος μπορεί να διαχειρίζεται το προϊόν προς όφελος της κοινωνίας

Όσον αφορά τα πρακτικά ζητήματα που αποτέλεσαν και το περιεχόμενο των ερωτήσεων του κοινού που παρακολούθησε την εκδήλωση ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Αθήνας εξήγησε πως «σε επίπεδο κατοικίας αυτά τα μικρά φωτοβολταϊκά σε συνδυασμό με τις ανεμογεννήτριες μπορούν να καλύψουν το μεγαλύτερο ποσοστό των αναγκών σε ενέργεια ενός σπιτιού με εξαίρεση την χρήση κλιματιστικού τις πολύ θερμές ημέρες του καλοκαιριού». Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του πάντως ένα διαμέρισμα με σοβαρό προγραμματισμό όσον αφορά την αποθήκευση σε ειδικές «μπαταρίες» της ενέργειας που παράγει, μπορεί να ανεξαρτητοποιηθεί σε πολύ μεγάλο ποσοστό από τη ΔΕΗ ενώ παράλληλα ο δήμος ως αρχή «μπορεί να παράγει, να αποθηκεύει και να διαχειρίζεται το προϊόν προς όφελος της κοινωνίας».

Σύμφωνα με τον Σπύρο Παναγιώτου «κρίσιμα ποσοστά της καθημερινής μας κατανάλωσης μπορούν να καλυφθούν από τις μικρές αυτές ΑΠΕ που μπορούν να κάνουν πραγματικά θαύματα με ελάχιστο κόστος, καθώς εντός του αστικού περιβάλλοντος δεν απαιτούνται κόστη για δίκτυο μεταφοράς». Παράλληλα με την παρουσίαση του προγράμματος εξοικονόμησης στον τομέα της ενέργειας η δημοτική παράταξη «Ενότητα για την Ανατροπή» παρουσίασε και ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης των απορριμμάτων βασισμένου στην ενεργοποίηση, τη συμμετοχή και τη συνευθύνη των ίδιων των πολιτών.

cropped-banerprsm-111.jpg

 

Advertisements
This entry was posted in Αλληλεγγύη, Δήμος Γαλατσίου, Κοινωνία, Πολιτική, Τοπική αυτοδιοίκηση and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s