Ο «φίλος», η «Βουλή των Σοφών» και η «Ενότητα της Αριστεράς»…

Αναδημοσιεύουμε  από την εφημερίδα  “Παλμός”, χωρίς σχόλια, την απάντηση του φίλου Γρηγόρη Χαραλαμπίδη
στην επιστολή μας “Αγαπητέ φίλε Γρηγόρη – Αγαπητοί φίλοι της Αριστεράς” της 7 Μαρτίου 2014.
———————————————————

gallogoΜε αφορμή μια επιστολή του υποψήφιου του ΣΥΡΙΖΑ στον «φίλο Γρηγόρη»…

 Όταν κάποιος φίλος στέλνει μια επιστολή, είναι αυτονόητο ότι ο «φίλος – αποδέκτης» της επιστολής αυτής να τη μαθαίνει πρώτος. Στη «δική μου» περίπτωση την έμαθα από τους τελευταίους. Δεν παραπονούμαι, απλά καταγράφω την πραγματικότητα. Ας πάμε όμως στην ουσία. Γράφετε στην επιστολή σας ότι αφορμή γι’ αυτήν, πήρατε από την αναφορά της Λαϊκής Συσπείρωσης μέσω της δικής μου ομιλίας, για τη δημοτική προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ στο Γαλάτσι. Αμέσως μετά, αφού προσπερνάτε την ουσία της ομιλίας, μιλάτε για «περσινά ξινά σταφύλια».

 Την προσπάθειά σας ως ΣΥΡΙΖΑ, είτε στο Γαλάτσι είτε συνολικά, την κρίνουμε με πολιτικά κριτήρια. Το ίδιο δικαίωμα ή/και υποχρέωση έχει οποιοσδήποτε θέλει για το ΚΚΕ ή το συνδυασμό του, τη Λαϊκή Συσπείρωση.
Αυτό κάναμε και τα προηγούμενα χρόνια και σήμερα. Σε αντίθεση με εσάς, που όπου δραστηριοποιήστε, είστε απέναντι στο ΚΚΕ και το ταξικό κίνημα και μας έχετε συνηθίσει σε συκοφαντίες.
Το 2010, αν και «υπέρμαχοι της ενότητας», ένα κομμάτι των «Πολιτών σε Δράση» διασπάστηκε και πήρε μέρος στις εκλογές ως «ανεξάρτητη» δημοτική κίνηση. Και τότε πολιτικά αντιμετωπίσαμε την κίνηση αυτή – πράγμα που εσείς δεν το κάνατε ούτε μεταξύ σας. Δικαίωμά σας, να «στριμώχνετε ανθρώπους» στα μέτρα του κόμματός σας, που το 2010 τους λέγατε ότι ο «Άλλος Δρόμος» και ο επικεφαλής του δεν είναι με το ΣΥΡΙΖΑ. Δικαίωμά μας να μην το ξεχνάμε και ας το θεωρείτε «περσινά ξινά σταφύλια». Στη δε πρόσφατη ομιλία μας, δεν αναφέραμε τίποτα από το «συντροφικό σας διάλογο» πέραν της διαπίστωσης ότι «3,5 χρόνια μετά τη διάσπαση αυτών των κινήσεων ξαναενώνονται σήμερα σε μια τρίτη καινούρια. Δικαίωμά τους, δεν είναι όμως λίγο υπεροπτικό να μιλάνε για μια νέα ελπίδα που γεννιέται στην πόλη μας επειδή συγκόλλησαν αυτό που μόνοι τους είχαν σπάσει;»
Τις «επιθέσεις ενότητας και φιλίας» από σας, τις εντάσουμε σε αυτή τη λογική. Η διαπίστωση αυτή δεν αφορά σε καμία περίπτωση τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους ή τους αυτοαπασχολούμενους που για διάφορους λόγους εναπόθεσαν τις ελπίδες τους στο ΣΥΡΙΖΑ.
Όμως, αυτό ακριβώς «εμπορεύεται» ο ΣΥΡΙΖΑ: την ελπίδα όλων αυτών των ανθρώπων για κάτι καλύτερο, την αγωνία να σταματήσει ο κατήφορος. Δυστυχώς διέξοδος από αυτή την κατάσταση δεν είναι το «λίγο καλύτερο», όπως το περιγράφετε. Η λογική του μικρότερου κακού, που εκμεταλλεύεστε, μας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο μεγαλύτερο κακό, όπως έγινε πολλές φορές στο παρελθόν. Ως ΚΚΕ όχι απλά δεν υποτιμούμε την πάλη για οποιοδήποτε πρόβλημα όσο «μικρό» ή ασήμαντο και αν φαίνεται, αλλά προσπαθούμε να είμαστε με όλες μας τις δυνάμεις μπροστά σε όλους τους αγώνες. Αλλά εμείς ταυτόχρονα λέμε ότι τα προβλήματα αυτά είτε μεγάλα είτε «μικρά και τοπικά» αποτελούν έκφραση της κυρίαρχης πολιτικής που ασκείται σε επίπεδο κεντρικής εξουσίας. Για αυτό συνδέουμε την πάλη για τα προβλήματα, με την πάλη για την ανατροπή της εξουσίας αυτής.
Εσείς αντίθετα, οδηγείτε τις ελπίδες του λαού στην ατραπό της διαχείρισης της ίδιας πολιτικής. Τί άλλαξε άραγε από τις «επαναστατικές» κορώνες περί ακυρώσεων των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων και οδηγηθήκατε στα περί «επαναδιαπραγμάτευσης»; Από τις ΗΠΑ ο κ. Τσίπρας το Γενάρη του 2013 έδινε διαπιστευτήρια αναφέροντας: «Οι κινδυνολόγοι θα σας πουν ότι το κόμμα μας θα σκίσει τη δανειακή σύμβαση με την ΕΕ και το ΔΝΤ, θα βγάλει τη χώρα από την ευρωζώνη, θα διακόψει τους δεσμούς με την πολιτισμένη δύση… Αυτό είναι κινδυνολογία στα χειρότερά της…» Κοροϊδεύετε το λαό ότι μπορεί να βρει λύσεις για την ανεργία, τους μισθούς, τις ιδιωτικοποιήσεις στα πλαίσια της ΕΕ, ενώ όλο και περισσότεροι αντιλαμβάνονται ότι ΕΕ = μνημόνια διαρκείας. Τί προοδευτικό για το λαό συνιστούν οι εναγκαλισμοί Τσίπρα -προέδρου ΣΕΒ και η πολιτική σας ότι θα έρθει «ανάπτυξη» με όχημα τους «υγιείς» επιχειρηματίες; Για ποιον θα έρθει αυτή η «ανάπτυξη» και τί διαφορετικό λένε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ; Με βάση τα παραπάνω είναι προφανείς οι απαντήσεις που εσείς δίνετε στα ερωτήματα της επιστολής σας. Το ζητούμενο για το ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι η «απελευθέρωση του κόσμου της δουλειάς». Η απελευθέρωση αυτή έρχεται μόνο με την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, με εργατικό έλεγχο, με την οργανωμένη και κεντρικά σχεδιασμένη οικονομία. Εσείς τα έχετε παραπάμεψει όλα στη 2α παρουσία. Εμείς λέμε ότι όταν ο λαός επιλέξει την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ, αυτός ο δρόμος ανάπτυξης μπορεί να επιχειρηθεί αύριο το πρωί. Δυνατότητες υπάρχουν σε όλα τα επίπεδα (παραγωγική δυνατότητα, πρώτες ύλες, τεχνικές δυνατότητες, εργατικό και επιστημονικό δυναμικό). Όλα αυτά με κριτήριο της σύγχρονες ανάγκες του λαού και όχι με βάση το κέρδος των καπιταλιστών. Οι καπιταλιστές για αυτό το κέρδος τους, δε διστάζουν να δολοφονούν λαούς, να καταδικάζουν σε πείνα εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο, να ρίχνουν στην ανεργία, τη φτώχεια, την ανέχεια εκατομμύρια εργαζομένων και στην Ελλάδα. Και εσείς ισχυρίζεστε ότι με αυτούς τουςκαπιταλιστές μπορούμε να κάτσουμε στο ίδιο τραπέζι. Και κάνετε τα πάντα για να διασώσετε το οικοδόμημα της ΕΕ, αυτής που στηρίζει μέχρι και ναζί σε όλη την Ευρώπη (βλέπε Ουκρανία).
Σε σχέση με την «ενότητα της αριστεράς». Μας συνηθίσατε την επίκληση για «ενότητα» να την έχετε ως «αριστερό φλας» για να κρύψετε τη δεξιά στροφή σας. Άλλωστε, είναι νωπά τα παραδείγματα όπου η «ενωμένη αριστερά» σε κυβερνητικά πόστα, βύθισε ακόμα πιο βαθιά το λαό στη φτώχεια και τη δυστυχία. Κυβέρνηση της «αριστεράς» έβαλε την Κύπρο στην ΕΕ, στο ΔΝΤ, εφάρμοσε μνημόνια, κούρεψε καταθέσεις. Κυβέρνηση της «αριστεράς» στη Ν. Αφρική δολοφονούσε απεργούς εργάτες. Για να μη θυμηθούμε τους «αριστερούς» που συγκυβερνούσαν σε Ιταλία και Γαλλία και βομβάρδιζαν τα Βαλκάνια. Όλα αυτά έγιναν γιατί πολύ απλά το καπιταλιστικό σύστημα και η οικονομία έχει τους δικούς του νόμους, τις δικές του αντιθέσεις που οδηγούν σε εξελίξεις όπως οι παραπάνω, προκειμένου να εξυπηρετηθεί η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου είτε διεθνώς είτε σε κάθε χώρα. Για αυτό το λόγο το ΚΚΕ μιλάει για την ανάγκη όχι απλά να αλλάξει η κυβέρνηση, να έρθει άλλος σωτήρας να αντικαταστήσει τους παλιούς. Αλλά να αλλάξει η πολιτική και ο δρόμος ανάπτυξης που ακολουθείται. Να σπάσουμε τα δεσμά της ΕΕ και των μονοπωλίων. Να αλλάξει η τάξη που έχει την εξουσία και να περάσει αυτή στα χέρια του λαού.
Υπάρχει όμως και η εμπειρία στην Ελλάδα, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μια «νέα και άφθαρτη» πολιτική δύναμη και υπάρχουν πολλά παραδείγματα που δείχνουν τον καιροσκοπισμό σας, όσο και τη σύμπλευση με δυνάμεις ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ όταν έχετε να αντιμετωπίσετε τις δυνάμεις του ΚΚΕ ή του ταξικού κινήματος. Θα αναφέρουμε μόνο ορισμένα παραδείγματα των τελευταίων μηνών. Αν δεν έχετε κοινή στρατηγική με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, πώς εξηγείτε το γεγονός ότι μια χαρά τα βρήκατε και κατεβήκατε σε κοινά ψηφοδέλτια με ΠΑΣΚΕ ή και ΔΑΚΕ, απέναντι στις δυνάμεις που στηρίζει το ΠΑΜΕ σε 4 ομοσπονδίες εργαζομένων, 3 εργατικά κέντρα και τουλάχιστον 9 εργατικά σωματεία. Η λίστα δεν έχει τελειωμό. Για να μην πούμε για τους διάφορους πρώην συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ, που έβαλαν τη σφραγίδα τους σε ό,τι πιο αντεργατικό πέρασε τα προηγούμενα χρόνια και τώρα μεταπήδησαν στον ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, θα μπορούσαμε να παραθέσουμε δήμους, περιφέρειες (και νομαρχίες παλιότερα) όπου ο ΣΥΡΙΖΑ συνεργάστηκε με το ΠΑΣΟΚ και διοίκησε σε κάποιες περιπτώσεις, έχοντας να επιδείξει «σημαντικό έργο» στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ. Θυμίζουμε μόνο ένα παράδειγμα, που αποδεικνύει και το πόσο υποκριτικά είναι όσα αναφέρετε στα περί «δεύτερου γύρου» και τη στάση για υποψήφιους των «μνημονιακών δυνάμεων» ή του ενδεχομένου να υπάρξει εκεί φασίστας υποψήφιος (αλήθεια, από πού προκύπτει αυτό το ενδεχόμενο; Μήπως έτσι κι εσείς, μαζί με κάποια ΜΜΕ, το ενισχύετε;). Το 2010, στην Ικαρία στο δεύτερο γύρο βρέθηκε ο κομμουνιστής υποψήφιος δήμαρχος. Ο αντίπαλός του είχε την επίσημη υποστήριξη ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΛΑΟΣ και του ΣΥΡΙΖΑ, από όπου προέρχονταν κιόλας ο συγκεκριμένος υποψήφιος. Όλοι μαζί δηλαδή, μνημονιακοί – ακροδεξιοί – αντιμνημονιακοί, εναντίον του υποψήφιου του ΚΚΕ.
Αυτοί είναι συνοπτικά οι λόγοι που αρνηθήκαμε συνάντηση μαζί σας και είναι προφανώς πολιτικοί.
Είναι αλήθεια ότι ζητήθηκε συνάντηση (μέσω εμένα) με τη Λαϊκή Συσπείρωση ή το ΚΚΕ. Ακόμα και πριν σας ανακοινώσουμε την «επίσημη» απάντηση του ΚΚΕ, η οποία σας γνωστοποιήθηκε τηλεφωνικά δύο μέρες αργότερα, σας ανέφερα και προσωπικά ότι δε βλέπω να υπάρχει λόγος για μια τέτοια συνάντηση.
Ο λόγος που κάποιοι διαστρεβλώνουν αυτή την πραγματικότητα και μιλάνε για «συνάντηση με το ΚΚΕ», είναι προφανής… Να δημιουργήσετε σύγχυση σε κόσμο που εκτιμάει τη μαχητικότητα και τη συνέπεια του ΚΚΕ, να εγκλωβίσετε το λαό ψαρεύοντας σε θολά νερά. Μία συνάντηση σίγουρα έγινε από την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ. Με τη δημοτική σύμβουλο κα Ζέρβα, την οποία φαίνεται ότι δεν πείσατε αλλά την έπεισε ο κ. Τσίρος.
Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι αυτοαπασχολούμενοι της πόλης μας, δεν έχουν κανένα συμφέρον να παρακολουθούν τα παζάρια παλιών και επίδοξων «σωτήρων». Η ελπίδα είναι πράγματι στην ενότητα και τη συμμαχία. Στην ενότητα και συμμαχία όλων αυτών που έχουν συμφέρον να απαλλαγούμε από τα δεσμά της ΕΕ και των μονοπωλίων. Στην ενδυνάμωση της Λαϊκής Συμμαχίας που θα αποτρέπει νέα μέτρα, θα αποσπά κατακτήσεις, θα ανοίγει δρόμο για να ανατραπεί η εξουσία των μονοπωλίων και τα δεσμά της ΕΕ. Για να γίνει ο λαός πρωταγωνιστής των εξελίξεων, σχεδιάζοντας την οικονομία προς όφελός του.
Οι τριπλές εκλογές του Μαΐου μπορούν να συμβάλλουν σε αυτή την κατεύθυνση. Να γίνει ένα βήμα μπροστά με ένα Ισχυρό ΚΚΕ παντού στην Ευρωβουλή, την Περιφέρεια Αττικής, το Δήμο Γαλατσίου για να υπάρξει μια εργατική – λαϊκή αντιπολίτευση ενισχυμένη με όσο το δυνατό περισσότερους κομμουνιστές ευρωβουλευτές, δημάρχους και συμβούλους, ώστε ο λαός με καλύτερους όρους και ανεβασμένο ηθικό να δώσει τις μάχες για τις καλύτερες μέρες που δικαιούμαστε και εμείς και τα παιδιά μας.

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ
Λαϊκή Συσπείρωση
Υποψήφιος Δήμαρχος Γαλατσίου

 

Advertisements
This entry was posted in Δήμος Γαλατσίου, Πολιτική, Τοπική αυτοδιοίκηση and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s