Άλλες ιεραρχήσεις από την “Ενότητα για την Ανατροπή”

cropped-cropped-ceb5cebdcebfcf84ceb7cf84ceb1-gr112.jpg

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συνέντευξη τύπου δόθηκε χθες, Τρίτη 25 Φεβρουαρίου, στο πολιτιστικό κέντρο “KAMINI” από την Δημοτική Κίνηση Ενότητα για την Ανατροπή με θέμα τα προβλήματα Υγείας στη πόλη και τις προτάσεις του υπ. Δημάρχου Σπύρου Παναγιώτου της δημοτικής κίνησης της “Ενότητας για την Ανατροπή”  για την οργάνωση των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου και την κοινωνική τους πολιτική.

Πρώτος ομιλητής ήταν ο γιατρός του ΙΚΑ στη πόλη μας  κ. Ηλίας Παπαδόπουλος ο οποίος αναφέρθηκε στην εικόνα που παρουσιάζει ο χώρος της πρωτοβάθμιας περίθαλψης στα χρόνια των μνημονίων και στις καταστροφικές συνέπειες των πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης ΝΔ- ΠΑΣΟΚ. Σημείωσε ότι « τρία εκατομμύρια άνθρωποι είναι πια όσοι βρίσκονται έξω από τα συστήματα περίθαλψης. Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν χάσει την ασφαλιστική τους κάλυψη τα τελευταία χρόνια λόγω του κύματος απολύσεων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και στα λουκέτα ή την αδυναμία καταβολής εισφορών από τους ιδιοκτήτες μικρών μαγαζιών». Εντύπωση προκάλεσε η  καταγγελία ότι από τα «500 υποκαταστήματα ΙΚΑ ΕΟΠΥΥ και Κέντρα Υγείας που υπήρχαν μέχρι τώρα θα λειτουργήσουν τελικά, μετά τις παρεμβάσεις του Υπ. Αδ. Γεωργιάδη μόνο 100» ενώ μείωση θα υπάρξει και στο ιατρικό προσωπικό που έτσι και αλλιώς ήταν ανεπαρκές καθώς με τις συγχωνεύσεις των ταμείων οι 5.500 περίπου γιατροί του ΙΚΑ καλούνταν να προσφέρουν υπηρεσίες σε 10 εκατομμύρια ασφαλισμένους.

Δεύτερος ομιλητής ήταν ο γιατρός του ΙΚΑ και εθελοντής γιατρός σε δομές Κοινωνικής Ιατρικής της Αθήνας κ. Μάκης Μαντάς.  Ο Μ. Μαντάς έδωσε στοιχεία για την δραματική χειροτέρευση των όρων διαβίωσης των πολιτών στην χώρα. Αναφέρθηκε στη μείωση του προσδόκιμου ζωής στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, στην αύξηση της παιδικής θνησιμότητας, στο τριπλασιασμό των κρουσμάτων AIDS στη υπερδιπλασιασμό των κρουσμάτων ψυχολογικών παθήσεων, στην αύξηση των αυτοκτονιών. Ιδαίτερο ενδιαφέρον είχαν τα στοιχεία που έδωσε για τις χαμηλές δαπάνες που έχει η χώρα στο τομέα υγείας, κάτω από 4% του ΑΕΠ έναντι 14% στις χώρες της ΕΕ και απέδειξε ότι οι προτάσεις Γεωργιάδη καθιστούν τις δαπάνες υγείας μεγαλύτερες και στρέφουν βίαια τους ασφαλισμένους στα ιδιωτικά συμφέροντα που λυμαίνονται το χώρο της υγείας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η παρουσίαση των δράσεων και του σημαντικού έργου του «Φαρμακείο Αλληλεγγύης στα Πατήσια» που παρουσίασε η εκπρόσωπος του κ.  Σταυρούλα Αρναουτάκη. Εντυπωσιακή ήταν η επισήμανση της ότι οι Κοινωνικές Υπηρεσίες του Δήμου Γαλατσίου στέλνουν δημότες της πόλης μας να παίρνουν δωρεάν φάρμακα στις δομές αλληλεγγύης των Πατησίων καθώς η διοίκηση του Δήμου δεν έχει μπορέσει να οργανώσει αντίστοιχές δομές.

Τελευταίος ομιλητής ήταν ο υπ. Δήμαρχος της Ενότητας για την Ανατροπή Σπύρος Παναγιώτου.  Στην ομιλία του αναφέρθηκε στην έλλειψη έστω και μιας στοιχειώδους καταγραφής της κατάστασης των πολιτών όσο αφορά τα προβλήματα υγείας, φτώχειας,  ανεργίας και υποαπασχόλησης στη πόλη. Η έλλειψη μιας τέτοιας μελέτης καθιστά δύσκολη την επίγνωση του μεγέθους του προβλήματος και την χάραξη μιας πολιτικής συμβολής του Δήμου στην αντιμετώπιση τέτοιων προβλημάτων. Κατήγγειλε ότι αυτή η έλλειψη  δεν είναι απλά προϊόν «ανικανότητας» εκ μέρους της σημερινής διοίκησης αλλά πλήρους αδιαφορίας για το πρόβλημα και υπόκλισης στα κυβερνητικά κελεύσματα για εγκατάλειψη δημόσιων δομών πρωτοβάθμιας υγείας. Αναφέρθηκε στην άρνηση και απόρριψη προτάσεων για ενίσχυση των κοινωνικών δομών και υπηρεσιών του Δήμου και στην στασιμότητα, οκτώ μήνες από την έναρξη του, που παρουσιάζει το πρόγραμμα «Κοινωνικές Δομές αντιμετώπισης της φτώχειας» που έχει αναθέσει σε εταιρεία συμφερόντων του Γ. Πατούλη.

Ο Σπ, Παναγιώτου, δεσμεύτηκε ότι η ενίσχυση και η επέκταση των δημόσιων δομών πρωτοβάθμιας περίθαλψης θα είναι πρώτη προτεραιότητα της «Ενότητας για την Ανατροπή». Περιέγραψε τις δυνατότητες χρηματοδότησης αυτής της πολιτικής  και επισήμανε την ανάγκη στήριξης και ενίσχυσης των δομών αλληλεγγύης σαν κρίσιμο παράγοντα ενεργοποίησης των πολιτών, αντιμετώπισης των δυσκολιών που έχει ο αγώνας ανάταξης της οικονομίας και της κοινωνίας από την μνημονιακή τροϊκανή επικυριαρχία αλλά και όρος βαθύτερης πολιτικοποίησης και συνειδητοποίησης των αιτιών της σημερινής καταστροφής

Advertisements
This entry was posted in Αλληλεγγύη, Δήμος Γαλατσίου, Κοινωνία, Τοπική αυτοδιοίκηση and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s