Πρώτη προτεραιότητα η Υγεία και η Κοινωνική Πολιτική

Υπ. δήμαρχος Σπύρος Παναγιώτου:
Πρώτη προτεραιότητα η Υγεία και η Κοινωνική
Πολιτική”
??????????????????????
                                                Αναδημοσίευση από Gmagazin

Με θέμα «Υγεία και κοινωνικές υπηρεσίες στο δήμο Γαλατσίου» δόθηκε συνέντευξη τύπου, την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου, από τον υποψήφιο δήμαρχο του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρου Παναγιώτου με τη δημοτική παράταξη «Ενότητα για την Ανατροπή», παρουσία ιατρών του ΙΚΑ Γαλατσίου και εκπροσώπου του «Φαρμακείου Αλληλεγγύης στα Πατήσια».

Ο ιατρός κ. Ηλίας Παπαδόπουλος αναφέρθηκε αναλυτικά στη διάλυση της Α/θμιας υγείας και την απαξίωση των νοσοκομείων, που υλοποιείται μέσα από τον πρόσφατο νόμο για την υγεία, που τον χαρακτήρισε ως «νεοφιλελεύθερη αποδόμηση της υγείας», και ο οποίος εφαρμόζεται προς χάριν μνημονιακών πολιτικών στις χώρες του Νότου και με εγκληματικές συνέπειες για την  υγεία των πολιτών. Τόνισε δε ότι στόχος είναι να περάσει η Υγεία στα ιδιωτικά συμφέροντα με πολύ μεγαλύτερο κόστος για τον πολίτη.

Ο ιατρός κ. Μάκης Μαντάς εξήγησε τι ακριβώς προβλέπει ο νόμος, όπου – μεταξύ άλλων – από τα 500 Κέντρα Υγείας και Παραρτήματα του ΕΟΠΥΥ, μένουν μόνο 100. Για το Γαλάτσι ανέφερε ότι, όπως όλα δείχνουν, ότι ακόμη κι αν επαναλειτουργήσει σε 1,2 ή 3 μήνες, θα έχει τη μισή δύναμη σε γιατρούς, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στη συγχώνευση με το υποκατάστημα της Πατησίων (Δροσοπούλου) για λόγους οιικονομίας. Το νέο σύστημα που σχεδιάζεται θα παρέχει στον ασφαλισμένο ένα βασικό πακέτο ασφάλισης με μειωμένες υπηρεσίες και ένα επικουρικό πακέτο από ιδιωτικές ασφάλειες. Χαρακτήρισε το νόμο σαν «γονατογράφημα», που έγινε χωρίς χωροταξικό σχεδιασμό και χωρίς να λαμβάνει υπόψιν τις ανάγκες, τους εργαζόμενους και τους 3.000.000 ανασφάλιστους. Η νέα ιδέα που κυριαρχεί είναι ότι δεν μπορούμε να έχουμε περισσότερες υπηρεσίες από τις δυνατότητές μας, δηλαδή «φτωχό κράτος, φτωχοί πολίτες, φτωχή ασφάλιση». Για τους ιατρούς ανέφερε ότι δεν τους δόθηκε η δυνατότητα να μείνουν ή να αποχωρήσουν με αξιοπρέπεια μέσα από ένα μεταβατικό στάδιο και χαρακτήρισε τη Συγκυβέρνηση ως «καθάρματα, που ολοκληρώνουν τη διάλυση της Υγείας… και σήμερα γίνεται μνημονιακή γενοκτονία, με εντολή Σαμαρά».
Η κα Βούλα Αρναουτάκη (Φαρμακείο Αλληλεγγύης Πατησίων) αναφέρθηκε στο ρόλο και στη λειτουργεία των Κοινωνικών Φαρμακείων, που στόχο  έχουν – όχι απλώς να δώσουν φάρμακα – αλλά να στηρίξουν τον κόσμο, οι πολίτες να ορθοποδήσουν και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Ανέφερε δε ότι το Φαρμακείο Αλληλεγγύης δέχεται άτομα που η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Γαλατσίου στέλνει σε αυτούς, γιατί η ίδια αδυνατεί να εξυπηρετήσει. Όμως η συνεργασία αυτή είναι μονόδρομος, γιατί ο Δήμος δεν δέχεται άτομα που δεν έχουν χαρτί απορίας. Όπως εξήγησε, ακόμη και ένα χωράφι με 10 ρίζες ελιές αν έχει  κάποιος, δεν μπορεί να βγάλει χαρτί απορίας. Τόνισε δε την ανάγκη να ξεπεράσουν οι Δήμοι τα γραφειοκρατικά στεγανά.

Τελευταίος μίλησε ο υποψήφιος Δήμαρχος Σπύρος Παναγιώτου, που ανέλυσε αρχικά την κατάσταση που επικρατεί στο Δήμο Γαλατσίου σήμερα. Όπως είπε, ο προϋπολογισμός για την Κοινωνική Υπηρεσία ήταν μικρός τα δύο τελευταία χρόνια (130.000 ευρώ), και οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν ήταν επιδοματικές με τις πελατειακές σχέσεις παρούσες. Δεν έχει γίνει μελέτη για την κατάσταση της ανεργίας, της φτώχειας και των συνεπειών τους στους κατοίκους της πόλης, της οποίας το κόστος είναι ανάλογο ή και μικρότερο από τεχνικές μελέτες που έχουν μπει στα συρτάρια (π.χ. για την υπογειοποίηση Βεΐκου-υπόγειο πάρκινγκ Λυσίου). Τόνισε δε ότι υπήρξαν προτάσεις-προγράμματα για ύπαρξη νέων δομών και συμπληρωματικό προσωπικό υγείας (συγκεκριμένα από το Δήμο Νέας Ιωνίας), οι οποίες απορρίφθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Γαλατσίου. Αναφέρθηκε, επίσης, στην ανυπαρξία έργου του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας, στο οποίο συμμετέχει ο Δήμος μας, και από το καλοκαίρι, που ξεκίνησε το πρόγραμμά του, δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα έως σήμερα, παρά τον υψηλό του προϋπολογισμό ύψους 714.000 ευρώ για το διάστημα 2013-2015. Τέλος, στα αρνητικά χαρακτηριστικά συμπεριέλαβε και τον γεγονός ότι η Κοινωνική Υπηρεσία έχει 1 μόνο μόνιμο υπάλληλο και ουσιαστικά λειτουργεί με συμβασιούχους, ενώ δέχθηκε τον τελευταίο χρόνο 2.000 επισκέπτες, εκ των οποίων το 25% είχε ψυχικά προβλήματα και ήταν μεταξύ 30-51 ετών.

Ο υποψήφιος δήμαρχος τόνισε ότι, εφόσον εκλεγεί, πρώτη του προτεραιότητα είναι η κοινωνική πολιτική, με αξιοποίηση και ανάπτυξη των υπαρχόντων δομών και του δυναμικού, σε συνεργασία με πολίτες και φορείς. Για το σοβαρό ενδεχόμενος του κλεισίματος του υποκαταστήματος του ΕΟΠΥΥ στο Γαλάτσι, είπε ότι πρέπει ο Δήμος να είναι έτοιμος να στήσει συμπληρωματικές δομές, που θα καλύπτουν τις ανάγκες των κατοίκων, αλλά και των ανασφάλιστων. Αναφέρθηκε δε στην αξιοποίηση του νέου ΕΣΠΑ 2014-2010, όπου προβλέπονται κονδύλια για προγράμματα Α/θμιας περίθαλψης και αντιμετώπισης της φτώχειας. Είπε όμως: «Πρέπει να είμαστε  έτοιμοι τι μπορούμε να κάνουμε, εάν το ΕΣΠΑ σταματήσει ή σε περίπτωση κατάρρρευσης…»,καθώς για να απορροφηθούν τα 21 δς ευρωπαϊκών κονδυλίων, απαιτούνται 23 δις εθνικών  πόρων.

Τέλος, αναφέρθηκε στην εμπειρία του από τη συμμετοχή του στο Κίνημα «Χωρίς Μεσάζοντες», όπου το όφελος της πόλης σε αξία από τη διαφορά της τιμής ανάμεσα στα προϊόντα των σούπερ μάρκετς και στα προϊόντα των παραγωγών, υπολογίστηκε στα 400.000 ευρώ. Χρήματα, τα οποία έμειναν στους ανθρώπους της πόλης για να καλύψουν άλλες υποχρεώσεις τους. «Αν αυτή η προσπάθεια είχε οργανωθεί από το Δήμο Γαλατσίου, θα σήμαινε ακόμη μεγαλύτερο μέγεθος και  κάλυψη μεγαλύτερων αναγκών… Και φανταστείτε αυτά τα μοντέλα να εφαρμοστούν στους τομείς του αθλητισμού, του πολιτισμού, της παιδείας…» είπε ο κ. Παναγιώτου.

Στη συνέχεια, οι ιατροί και ο κ. Παναγιώτου απάντησαν σε ερωτήσεις που έθεσαν οι δημοσιογράφοι.

Advertisements
This entry was posted in Αλληλεγγύη, Δήμος Γαλατσίου, Κοινωνία, Πολιτική, Τοπική αυτοδιοίκηση and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s